Op donderdag 15 juni verschijnt nummer 7243. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Mevr. prof. dr. S.J.C. Hemels en mevr. dr. R. Buijze - De ANBI-intermediair: meer dan een doorgeefluik
Door de loketinstellingdoctrine kan de ANBI-intermediair in Nederland niet worden gebruikt om giftenaftrek te verkrijgen op giften aan buitenlandse ANBI’s. Uit empirisch onderzoek blijkt echter dat in bepaalde situaties omwille van kostenefficiëntie de intermediair de voorkeur heeft boven een Nederlandse ANBI-registratie. De intermediair fungeert bovendien als kwaliteitscontroleur. Mede in het licht van de kabinetsreactie op de evaluaties van de giftenaftrek en de ANBI/SBBI, is de loketinstellingdoctrine aan een herziening toe, zo betogen de auteurs.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. dr. J.J. van den Broek - Grensoverschrijdende omzettingen van vennootschappen
Jaarlijks vinden er tientallen grensoverschrijdende omzettingen van vennootschappen plaats op grond van de vrijheid van vestiging. De auteur bespreekt de fiscale gevolgen van grensoverschrijdende omzettingen en concludeert dat zowel art. 28a Wet VPB 1969 als het besluit van 3 april 2017 hierop niet van toepassing zijn. De vestigingsplaatsficties zouden wel van toepassing blijven op omgezette Nederlandse vennootschappen. De bestaande wetsvoorstellen om grensoverschrijdende omzettingen op te nemen in het BW leiden ertoe dat ook binnenlandse omzettingen niet langer fiscaal geregeld zullen zijn. De auteur geeft een aanzet voor een toekomstige fiscale regeling voor grensoverschrijdende omzettingen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mevr. mr. drs. C.E. Lamur - De meldingsplicht van art. 36 Invorderingswet 1990
Art. 36 Invorderingswet 1990 regelt dat een bestuurder van een lichaam hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden voor bepaalde belastingschulden. Heeft het lichaam niet tijdig en rechtsgeldig mededeling gedaan van de betalingsonmacht, dan kan de ontvanger de bestuurder aansprakelijk houden. De praktijk wijst uit dat het niet altijd duidelijk is wanneer de betalingsonmacht moet worden gemeld en wanneer sprake is van betalingsonmacht.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Dr. mr. A.S. Cools - Hoge Raad geeft invulling aan tie breaker in het verdrag met Singapore
De Hoge Raad heeft met zijn arrest van 19 januari 2018 een verduidelijking gegeven wat moet begrepen worden onder het begrip <geleid en bestuurd> in de tie breaker van het belastingverdrag met Singapore. Het arrest is vanuit menig opzicht interessant. Vooreerst vanuit de hoek van de interpretatietechnieken van belastingverdragen. Immers, het belastingverdrag dateert van voor het Verdrag van Wenen maar de artikelen 31 - 33 Verdrag van Wenen werken volgens de Hoge Raad toch door. Tevens geeft de Hoge Raad een eigen materiële invulling aan het begrip waardoor een autonome verdragsinterpretatie wordt afgewezen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Opbrengst en grensoverschrijding voor de herinvesteringsreserve nu duidelijk?
In deze bijdragen beziet prof. mr. dr. R. Russo de recente jurisprudentie op het gebied van de herinvesteringsreserve (Hir). De Hoge Raad is omgegaan en rekent nu ook niet daadwerkelijk genoten opbrengsten als winsten bij onttrekking of als gevolg van prijscorrecties tot reserveerbare opbrengsten voor de Hir. Een uitzondering geldt voor herwaardering op de voet van art. 15ai wet vpb 1969, naar de mening van de auteur ten onrechte.
Voor de toepassing van de Hir over de grens komt de Hoge Raad tot een evenwichtige oplossing, waarbij heffing over de Hir in Nederland wordt geëffectueerd, in voorkomende gevallen door een fictieve vaste inrichting.
Vervroegde aflossing van een erfrechtelijke overbedelingsschuld: schenking?
Het voortijdig aflossen van een overbedelingsschuld vereist ingewikkelde berekeningen, althans als men buiten een schenking wil blijven. Aan de hand van een cijfervoorbeeld laat prof. dr. mr. P.G.H. Albert zien dat er niet één aflossingsbedrag is, maar dat er binnen een bepaalde bandbreedte moet worden gebleven.
Producten: WFR-signaleringen