Op donderdag 18 oktober  verschijnt nummer 7258. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Dr. W. Bruins Slot - Zonnepanelen en de eigen woning
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. dr. J. Vleggeert en prof. dr. H. Vording - Bronbelasting 2020: een wassen neus

De voorgestelde bronbelasting wil niet alleen het gebruik van Nederland als doorstroomland in belastingbesparende concernstructuren tegengaan maar ook het verschuiven van Nederlandse belastinggrondslag naar laagbelastende jurisdicties. De reikwijdte van de nieuwe bronbelasting is echter veel te beperkt om deze doelen te bereiken. Het is daarom zeer de vraag of de nieuwe bronbelasting Nederland gaat afhelpen van het imago dat ons land een belastingparadijs voor multinationals is.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. mr. H.M. Kappelle - Na 45 jaar werken met pensioen; een maatschappelijke oplossing via de fiscaliteit

De vergrijzing zorgt er voor dat we allemaal langer moeten doorwerken. Althans, later met pensioen kunnen. Een hogere pensioenleeftijd zegt echter niet alles over de (fysieke) mogelijkheden om ook daadwerkelijk tot die datum door te werken en pensioen op te bouwen. De discussie over aanvullende maatregelen voor zware beroepen is niet nieuw, maar strandt keer op keer op de definitie daarvan. De auteur onderzocht de mogelijkheden om via fiscale maatregelen een oplossing mogelijk te maken voor mensen die 45 jaar hebben gewerkt. Na 45 jaar werken kan het pensioen ingaan, ongeacht of sprake is van een zwaar beroep of niet. De auteur stelt voor om mensen die 45 jaar pensioenopbouw hebben de mogelijkheid te geven om hun pensioen te laten ingaan zonder actuariële korting zoals bedoeld in art. 18a lid 6 Wet LB 1964. In combinatie met een flexibele AOW-ingangsdatum kan dan enigszins tegemoet worden gekomen aan de wens van deze mensen om voor hun 68ste te kunnen stoppen met werken zonder dat dit leidt tot een forse inkomensachteruitgang en zonder dat de uitgangspunten van de AOW en de uitvoerbaarheid van de pensioenregeling geweld aan worden gedaan.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. J.A.L. Heldens en mr. G. Renkema - Een leeuwenvennootschap die niet brult

Een reactie op “Anonimisering door de CV: een leeuwenvennootschap” van mr. dr. W.R. Kooiman en mr. F.M. ­Witpeerd (WFR 2018/78).
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. mr. dr. W. Burgerhart, mw. mr. dr. J. Ganzeveld en mr. dr. H. Koster -Anonimisering door de CV: géén leeuwenvennootschap

Een reactie op “Anonimisering door de CV: een leeuwenvennootschap” van W.R. Kooiman en F.M. Witpeerd (WFR 2018/78).
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. dr. W.R. Kooiman en mr. F.M. Witpeerd - Dompteurs in het nauw maken rare sprongen: een naschrift
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mevr. S. de Jong MSc LLM - ‘Hoe overleeft de belastingadviseur Europa?’

Verslag van het NOB-jaarcongres, gehouden op 21 juni 2018 te Amsterdam.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Nieuw belastingstelsel waterschappen: Klaar voor de toekomst?

Medio juni 2018 legde het bestuur van de Unie van Waterschappen (Uniebestuur) een voorstel voor een nieuw belastingstelsel voor aan de waterschappen. Het voorbereidende werk voor dit voorstel werd de afgelopen drie jaren in opdracht van het Uniebestuur verricht door de Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB) die werd voorgezeten door Hetty Klavers.
Het voorstel van het Uniebestuur omvat geen nieuwe heffingen. Het houdt vast aan de bestaande watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing. Met betrekking tot elk van deze heffingen doet het Uniebestuur verbetervoorstellen, die er samen toe moeten leiden dat de waterschappen in financieel opzicht klaar zijn voor de toekomst. Zo stelt het Uniebestuur voor om bij elk van de heffingen uit te gaan van een op die heffing toegesneden leidend principe. Bij de watersysteemheffing is dat het profijtbeginsel, bij de zuiveringsheffing het kostenveroorzakingsbeginsel en bij de verontreinigingsheffing het beginsel “de vervuiler betaalt”. Voor de watersysteemheffing stelt het Uniebestuur een nieuw kostentoedelingsmodel voor, te weten het Gebiedsmodel. Voor de zuiveringsheffing stelt het Uniebestuur een verdere differentiatie van het woonruimteforfait voor. En voor de verontreinigingsheffing stelt het Uniebestuur voor om ook riooloverstorten en effluentlozingen uit collectieve zuiveringsinstallaties in de heffing te gaan betrekken. De extra opbrengst wil het ten goede laten komen van het watersysteembeheer. Prof. dr. J.A. Monsma gaat in op de voorstellen en komt tot slot met een aantal conclusies en aanbevelingen.

Ouderenkorting en verzamelinkomen

De ouderenkorting is afhankelijk van het verzamelinkomen. Terwijl bij andere regelingen wordt getoetst aan het gezamenlijke verzamelinkomen van de fiscale partners, vindt bij de ouderenkorting de toetsing plaats op basis van individueel verzamelinkomen. De reparatie van het schokeffect vanaf 2019 is één aspect aan de regeling. Het toetsen aan het individuele verzamelinkomen is een ander aspect dat de aandacht verdient. Mr. drs. C.J. van Zijp bepleit dat dit wordt gerepareerd.

Producten: WFR-signaleringen

1