Op donderdag 29 november verschijnt nummer 7264. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mr. drs. M.P.A. Spanjers - Fiscale eenheid is betwistbare belastingfaciliteit
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. S. Cnossen - Vennootschapsbelastingregimes: keuzes in kaart

In dit artikel worden de regimes van de vennootschapsbelasting (VPB) in de Europese Unie (EU) in kaart gebracht. De meeste lidstaten hebben een voorkeur voor het aan de bron belasten van door vennootschappen gegenereerd inkomen. Naast het belasten van de winst passen zij finale bronheffingen toe op rente en royalty’s (alsook dividend) en stellen deze inkomensbestanddelen vrij op het niveau van de ontvanger. Deze benadering lijkt op een “comprehensive business income tax (CBIT)”, hier ondernemingswinstbelasting genoemd. Hetzelfde resultaat wordt bereikt onder een duale IB/VPB met finale voorheffingen tegen het VPB-tarief. CBIT elimineert de prikkel om met vreemd vermogen te financieren en de discriminatie ten gunste van vrijgestelde investerings- en pensioenfondsen. Meer kan echter worden gedaan om de ondernemingwinstbelasting in en tussen de lidstaten te coördineren.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

WFR Fiscaal Café 2018: Voor wie is de erfenis?

Op 15 november 2018 werd in Nieuwspoort te Den Haag gedebatteerd over de erfbelasting naar aanleiding van het boek ‘Voor wie is de erfenis?’ In deze aflevering zijn de position papers van de drie inleiders opgenomen, alsmede het verslag van het debat. Met bijdragen van:

Prof. dr. P.T. de Beer - Waarom de erfbelasting omhoog moet
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mevr. prof. mr. I.J.F.A. van Vijfeijken - Een lifetime-vrijstelling en defiscalisering vordering op langstlevende ouder
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. mr. dr. B.M.E.M. Schols - Oma, wat heb je grote oren... en andere fiscale sprookjes, ficties en forfaits
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. R.J. de Jong - Over ­vrijheid, gelijkheid en familiegevoel

Verslag van het WFR Fiscaal Café 2018 “Voor wie is de erfenis?”, gehouden op 15 november 2018 in Nieuwspoort te Den Haag.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

De arbitrageregeling van het MLI: meer rechtsbescherming in het internationale belastingrecht?

Het MLI bevat een regeling voor verplichte en bindende arbitrage voor geschillen over de uitleg of toepassing van belastingverdragen. Deze geschilbeslechtingsregeling zou de rechtspositie van belastingplichtigen in het internationale belastingrecht kunnen versterken. Om vast te stellen of de rechtspositie van belastingplichtigen daadwerkelijk wordt versterkt, toetst mr. R.K. Bane de arbitrageregeling aan objectieve criteria geïnspireerd op de beginselen van een behoorlijk proces.

Guldensteekproef: doelmatig of misleidend?

De Belastingdienst gebruikt de guldensteekproefmethode om een administratie te controleren, en indien nodig om de hoogte van een naheffingsaanslag vast te stellen.
Hoewel deze handelswijze efficiënt is, worden zorgvuldig opgestelde administraties eenvoudig verworpen en is de naheffingsaanslag op basis van de steekproef significant te hoog. Een kritische beschouwing van de guldensteekproef als fiscaal controlemiddel door dr. mr. B.L. Gorissen.

Producten: WFR-signaleringen

3