Op donderdag 20 juni verschijnt nummer 7292. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis - Waarom hebben we eigenlijk nog een Raad van State?
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

L.C. van Hulten MSc en mr. dr. J.J.A.M. Korving - Svig og misbrug: de Deense antimisbruikzaken

“Svig og misbrug”, Deens voor fraude en misbruik, staan in het centrum van de fiscale belangstelling. Recentelijk heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie het antimisbruikbegrip verder ingevuld in de Deense zaken T ­Danmark en Luxemburg 1. Dit is slechts de meest recente loot aan de stam van alle antimisbruikontwikkelingen. De vraag die kan worden opgeworpen is dan ook hoe deze arresten zich verhouden tot andere ontwikkelingen op het gebied van de fiscale misbruikbestrijding. In deze bijdrage trachten de auteurs wat licht in de duisternis te scheppen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

M.I. van Haaren LLM - Van aandelenhandel, cryptomining en technisch lastig te leveren ­bewijs

Ondernemers die vrijgestelde prestaties verrichten hebben geen recht op aftrek van voorbelasting. De uitzondering op deze hoofdregel is art. 15 lid 2 onderdeel c Wet OB 1968: ondernemers die vrijgestelde financiële prestaties verrichten aan afnemers die buiten de EU gevestigd zijn, hebben toch recht op vooraftrek van de btw die direct toerekenbaar is aan die prestaties. Deze regeling beoogt te voorkomen dat Europese financiële dienstverleners ten opzichte van niet-EU dienstverleners in een nadeligere concurrentiepositie komen vanwege de voordruk op hun inkoop.
Maar ook hier gaat de technologische ontwikkeling voor de wet uit. De hoogtechnologische aard van een aantal ­financiële prestaties maakt het lastig (om niet te spreken van onmogelijk) om op een zinvolle manier te bewijzen dat de afnemers van deze prestaties buiten de EU gevestigd zijn.
In dit artikel wordt de bewijspositie voor de toepassing van art. 15 lid 2 onderdeel c Wet OB 1968 besproken aan de hand van een twee voorbeelddiensten: de overdracht van aandelen en het minen van cryptografische valuta. Daarbij worden tevens enkele oplossingsrichtingen voor het bewijsprobleem besproken.
De auteur komt tot de conclusie dat, om de ratio van art. 15 lid 2 onderdeel c Wet OB 1968 te verwezenlijken, aanvullende regelgeving wenselijk zou zijn.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

J. Kanters -Building Trust in Taxation

Verslag van het seminar “Building Trust in Taxation”, gehouden op 20 februari 2019 aan de Tilburg University.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Het woningbegrip in de overdrachtsbelasting: tijd voor verandering

In dit artikel gaat de auteur in op het woningbegrip in de overdrachtsbelasting. J.R.M. Kindt MSc gaat aan de hand van vier recente Hoge Raad-arresten in op de ­ontwikkelingen die het woningbegrip doormaakt. Vervolgens maakt de auteur de balans op en gaat in op de (mogelijke) toekomst van het woningbegrip in de overdrachts­belasting.

Uitkomsten WOB-verzoek en de bezits- en voortzettingseis binnen de bedrijfsopvolgingsregeling

In deze bijdrage gaan mr. Y.J.M. Pijpers en mr. P. Visser voor enkele praktijksituaties in op de vraag in hoeverre het in het WOB verzoek inzake de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet opgenomen beleid, met betrekking tot de bezits- en voorzettingseis bij de schenking of vererving van aanmerkelijkbelangaandelen, past binnen doel en strekking van de bedrijfsopvolgingsregeling

Producten: WFR-signaleringen

0