Op donderdag 29 oktober verschijnt nummer 7355. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Dr. D. Molenaar - Artiesten en risico’s
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. dr. D.R. Post en dr. F.J. Elsweier - Enige vraagpunten rondom de voorgestelde verliesverrekeningsmaatregel in de vennootschapsbelasting

De verliesverrekeningsregels in de vennootschapsbelasting gaan per 1 januari 2022 veranderen. De huidige beperking van de verliesverrekeningstermijnen (één jaar achterwaarts en zes jaar voorwaarts) wordt ingeruild door een regeling waarbij de verliezen één jaar achterwaarts en onbeperkt voorwaarts zijn te verrekenen, maar met een temporisering. In WFR 2020/172 is dr. F.J. Elsweier reeds ingegaan op enige aspecten van deze maatregel. Op dat moment was de nota van wijziging van 5 oktober 2020 nog niet verschenen. Zo op het oog lijkt er weinig mis met de voorgestelde maatregel, die is voortgekomen uit het rapport van de Adviescommissie belastingheffing van multinationals. Desalniettemin signaleren de auteurs diverse vraagpunten rondom de voorgestelde maatregel. In dit artikel staan zij hierbij stil.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. M.A.C. van Elk – ‘Freies Ermessen’ en andere professionele handelingsruimte voor de inspecteur

De Belastingdienst bevindt zich in zwaar weer. Naast bestuurlijke maatregelen als bijvoorbeeld ontvlechting van de Belastingdienst en het inwinnen van advies over extern toezicht op de Belastingdienst, doet het kabinet een oproep tot meer maatwerk bij de behandeling van burgers en bedrijven. Waar de bestuurlijke maatregelen mogelijk leiden tot meer verantwoordingsinformatie, controle, protocollen en interne voorschriften, vraagt de oproep aan de Belastingdienst tot meer maatwerk om het optimaal gebruik maken van de ruimte die er is om de behandeling toe te snijden op individuele burgers en bedrijven. De auteur schetst de contouren van de handelingsruimte van de inspecteur. Handelingsruimte is van toenemend belang om ‘oog te kunnen hebben voor de menselijke maat’ en maakt het mogelijk om handhavingsstrategie handen en voeten te geven. De auteur betoogt verder dat ‘oog voor menselijke maat’ binnen de handelingsruimte van de inspecteur vorm moet krijgen. Tenslotte wordt ingegaan op het mitigeren van de onzekerheid voor burgers en bedrijven die nu eenmaal onlosmakelijk verbonden is aan handelingsruimte voor de inspecteur.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. F.M. Witpeerd - In wat voor land willen wij werken … en belasting betalen?
Verslag van de debatmiddag van de Vereniging voor Belastingwetenschap over het eindrapport van de Commissie Regulering van Werk, gehouden op 10 september 2020 in Den Haag.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Drempels, drempels en nog meer drempels

In dit artikel gaat mr. R.D. Dirks in op de Europese regeling voor kleine ondernemers die 1 januari 2025 geïmplementeerd moet zijn. 2025 lijkt ver weg, maar vanwege de complexiteit van de regeling kan onderzoek ook op dit moment al interessant zijn. Voor ondernemers die van de Europese KOR gebruik willen maken in grensoverschrijdende situaties ontstaat de vraag of dit voor hen een voordeel oplevert vanwege de bijkomende administratieve verplichtingen. Beargumenteerd zou kunnen worden dat de voordelen van de Europese KOR in deze situaties niet, of te weinig, opwegen tegen de nadelen van het gebruik van de Europese KOR.

Bestrijding van misbruik door doorstromers (het Unierechtelijke misbruikleerstuk en zijn invloed op belastingverdragen)

In dit artikel gaan prof. mr. O.C.R. Marres en mr. I.M. de Groot in op de gevolgen van de Europeesrechtelijke ontwikkelingen voor doorstroomvennootschappen, mede voor de toepassing van belastingverdragen.

Producten: WFR-signaleringen

20