Op donderdag 12 augustus verschijnt nummer 7393. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Mr. drs. M.P.A. Spanjers - Inkomstenbelasting zonder aangifte
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. mr. H.M. Kappelle en dr. B. Dieleman - Wordt opbouw van onderhoudsvoorziening in de derde pijler voldoende gestimuleerd?
Ondanks het toenemend aantal zelfstandigen en de versobering van het tweedepijlerpensioen, blijft deelname in de derde pijler (lijfrenten) beperkt. Het conceptwetsvoorstel Wet toekomst pensioenen brengt op dit punt geen substantiële verbetering. In deze bijdrage bespreken de auteurs of het aanbod van lijfrenten voldoende wordt gestimuleerd om deelname in die producten te bevorderen en zo nee, welke wetswijzigingen hiervoor nodig zijn. Zij pleiten voor een volledige uniformering van de tweede en derde pijler. Daarnaast pleiten zij ervoor om enkel de zelfstandigenaftrek toe te kennen, indien en voor zover er aantoonbaar premies voor een adequate lijfrentevoorziening wordt betaald.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Drs. J.E. van den Berg - De eigen woning bij uitzending: ganzenbord?
Als er over één uitzonderingspositie rond de eigenwoningregeling regelmatig wordt geprocedeerd, is dat over de fiscale positie van de eigen woning bij uitzending. De vele jurisprudentie leidt ertoe dat de woningeigenaar heel goed moet opletten, zodat de eigenwoningregeling niet vervalt en hij in de ‘put’ terechtkomt (de woning verhuist naar box 3 en de eigenwoningrente is niet meer aftrekbaar). Uit de ‘put’ komen is, in tegenstelling tot het bekende bordspel ganzenbord, vrijwel niet mogelijk. In deze bijdrage bespreekt de auteur de vele jurisprudentie en de nauwgezetheid die nodig is om de eigen woning in box 1 te houden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. R. Langeveldt - To be, or not to be a DVL (that is the question)
Het artikel gaat in op de vraag onder welke omstandigheden een financiële service-entiteit kwalificeert als dienstverleningslichamen, en meer specifiek in welke mate er samenhang moet zijn tussen in- en uitgaande transacties en hoe moet worden omgegaan met diverse specifieke situaties. De auteur beschrijft het belang van de kwalificatie en op welke manieren de definitie van het dienstverleningslichaam kan worden uitgelegd. De auteur probeert het vraagstuk te beantwoorden aan de hand van de wetshistorie alsook huidige wet- en regelgeving. Aansluitend behandelt de auteur diverse praktijksituaties waarbij het onduidelijk is of een belastingplichtige kwalificeert als dienstverleningslichaam.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
F.M. Witpeerd - Is er een probleem met onafhankelijkheid in de belastingwetenschap?
Verslag van de ledenvergadering van de Vereniging voor Belastingwetenschap over wetenschappelijke onafhankelijkheid, gehouden op 24 juni 2021 in Den Haag.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Fiscale positie aandeelhouder en WHOA
De aandeelhouder bij een WHOA-akkoord zit fiscaal en civiel in een kwetsbare positie. In dit artikel beschrijft mr. dr. M.H.M. van Oers met name de Vpb-aandeelhouder met een deelneming in de schuldenaar. Die zal fiscaal geen of weinig verlies kunnen nemen. Het is relevant bij een WHOA-akkoord zoveel aandelen te behouden. In deze bijdrage worden de routes uitgezet die daarbij behulpzaam kunnen zijn.
De politiek kwetsbare ANBI
De ANBI-brief van 29 juni 2021 mist enerzijds daadkracht, zoals bij de onzekerheidseis voor periodieke giften. Anderzijds is te veel haast gemaakt met de ANBI-standaardformulieren. Positief is dat de Belastingdienst wil nadenken over een ANBI-portal. Zorgelijk is de dreigende politisering van het ANBI-begrip. Een commissie moet hierover advies uitbrengen. Prof. dr. S.J.C. Hemels geeft commentaar op deze in het oog springende punten uit de ANBI-brief.
Producten: WFR-signaleringen