Op 13 juni 2023 is nummer 7483 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. dr. S.J.C. Hemels & mr. W.J.M. Vennix RB - Voorwoord
  • Mr. E.M.E. van der Enden & mr. B.C. Klein - Fiscaliteit en impact verantwoording
    In dit artikel wordt de relatie besproken tussen Environmental, Social and Governance (ESG) fiscaliteit en impact op het bedrijfsleven, de economie, de samenleving en het milieu. Fiscaliteit is geaccepteerd als een ESG-maatstaf, een onderwerp van materieel belang voor ondernemingen, investeerders en samenleving. Belastingen zijn een integraal onderdeel in de discussies over het verzamelen en presenteren van data voor duurzaamheidsrapportages en de interpretatie ervan door investeerders (shareholders), bedrijven en andere belanghebbenden (stakeholders). De auteurs gaan in op de definitie van ‘impact’ in de context van verantwoordingsrapportages en (verplichte) rapportagestandaarden en de discussies over de incorporatie van fiscaliteit in de ontwikkeling van European Sustainability Reporting Standards (ESRS) door de Europese Commissie en de ontwikkeling van duurzaamheidsstandaarden door de International Sustainability Standards Board (ISSB) in relatie tot de standaarden van de Global Reporting Initative (GRI). Deze worden geplaatst in de context van de (mogelijke) consequenties voor het fiscale beleid en fiscale rapportagestrategieën van ondernemingen en overheden.
  • Drs. M.D.G. Funken - Belastingen als duurzaamheidsonderwerp in het bestuursverslag
    De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) breidt de verplichting van ondernemingen uit om duurzaamheidsinformatie te rapporteren in het bestuursverslag. Ondernemingen zijn onder meer verplicht te rapporteren over materiële duurzaamheidsonderwerpen conform onderwerp-specifieke rapportagestandaarden. Als het materiële duurzaamheidsonderwerp niet voldoende is gedekt door een standaard, dan dient de onderneming een zogenoemde ondernemingsspecifieke toelichting in het bestuursverslag op te nemen. Ondanks dat belastingen een duurzaamheidsonderwerp zijn, is er thans geen rapportagestandaard over belastingen ontwikkeld. De auteur meent dat ondernemingen over belastingen als duurzaamheidsonderwerp moeten rapporteren op basis van een beperkte referentie aan belastingen in de standaard Affected Communities of op basis van de door ondernemingen uit te voeren materialiteitsbeoordeling. Bij het opstellen van de toelichting zal aansluiting moeten worden gezocht bij bestaande standaarden of wetgeving, bijvoorbeeld de publieke landenrapportage. Voorts dient de onderneming een toelichting te geven over de betrokkenheid bij impact gerelateerd aan de eigen activiteiten en via de waardeketen(s). De vereiste assurance met een beperkte mate van zekerheid, en in de toekomst mogelijk assurance met redelijke mate van zekerheid, zal bovendien een kwaliteitscontrole van het gerapporteerde gaan inhouden.
  • Prof. mr. dr. J.L.M. Gribnau - Verduurzaming van tax governance
    De fiscaliteit komt steeds meer in het teken van duurzaamheid te staan, denk aan Sustainable Development Goals, maatschappelijk verantwoord ondernemen en Environmental, Social & Governance (ESG) beleid. Governance speelt daarbij een cruciale rol. In deze bijdrage zal de mogelijke wisselwerking tussen public governance en corporate governance worden onderzocht. Dit mondt uit in een analyse van een aantal governance codes en transparantie initiatieven.
  • Mr. M. Betjes, Drs. R.M.A. Hoyng, Ir. A.T.M. Zegers, Mr. J.P. Moret, Mr. B.A. van Gerrevink - ESG: een integraal onderdeel van de tax functie van de toekomst?
    ESG (Environmental, Social, and Governance) heeft invloed op de fiscale functie en vraagt om meer transparantie en duurzaamheid. Nieuwe wet- en regelgeving, zoals belastingen en rapportagevereisten, dwingen bedrijven om zich hierop te richten. Fiscale professionals moeten hun rol bepalen in dit nieuwe speelveld, waarbij samenwerking met andere afdelingen en data management essentieel is. In dit artikel behandelen de auteurs de aandachtspunten die hierbij relevant zijn voor de fiscale functie binnen ondernemingen.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

49