Op 29 augustus 2023 is nummer 7491 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. dr. G.J. van Norden - Voorwoord bij het afscheid van Bart van Zadelhoff als lid van de WFR-redactie
  • Prof. mr. dr. R.A. Wolf - Placebo erger dan de kwaal? – de balans van bijna dertig jaar overkill
    Begin 1995 schreef Bart van Zadelhoff in dit blad een kritisch artikel over de net aangekondigde ingrijpende anti-misbruikwetgeving voor btw en overdrachtsbelasting in de vastgoedsector. De toen aangevoerde kritiekpunten op deze Vermeend-regelgeving blijken nog steeds verrassend actueel. Echter, constructies kunnen inmiddels ook met misbruik worden bestreden. Anti-misbruikwetgeving kan dan wellicht (deels) worden teruggenomen.
  • Em. prof. dr. R.N.G. van der Paardt - De btw-druk op nieuwe woningen; mogelijkheden tot verlaging van die druk?
    De levering van nieuw gebouwde en recent verhuurde woningen valt volgens Hof Arnhem Leeuwarden onder de werking van art. 37d Wet OB 1968. Gevolg is dat er geen btw maar ook geen overdrachtsbelasting verschuldigd is. Volgt de Hoge Raad dit standpunt en als dat het geval is, volgt er dan reparatiewetgeving, zoals ook voorgesteld is ten aanzien van de verkrijging van aandelen van een vennootschap met nieuw gebouwde woningen?
  • Prof. dr. H.W.M. van Kesteren - Lex specialis. Voorrang en volgorde bij toetsen
    De aanduiding ‘lex specialis’ lijkt met zich mee te brengen dat daaraan met voorrang wordt getoetst. Art. 14 lid 2 Btw richtlijn (bijzondere leveringsvormen) is zo’n bepaling die door het Hof van Justitie EU als lex specialis wordt aangeduid. In deze bijdrage wordt nagegaan hoe het Hof van Justitie EU de relatie tussen deze bijzondere bepaling en de hoofdregel van art. 14 lid 1 (de machtsovergang) heeft uitgewerkt.
  • Prof. dr. S.B. Cornielje - Voorstel voor een nieuwe holdingresolutie in de omzetbelasting
    Reeds lange tijd bestaat het vermoeden dat de Holdingresolutie (Besluit Heffing van omzetbelasting met betrekking tot zgn. houdstermaatschappijen en het houden van aandelen in het algemeen, VB91/347) en het Besluit verkoop aandelen 2004 (Heffing van omzetbelasting met betrekking tot de verkoop van aandelen (Hoge Raad 9 juli 2004, nr. 38 026), CPP2004/1709M) op gespannen voet staan met het Unierecht. Dit leidt tot grote onzekerheid in de uitvoeringspraktijk. Deze bijdrage bevat een uitgewerkt voorstel met toelichting voor een nieuwe holdingresolutie in de omzetbelasting, waarin verschillende omzetbelastingaspecten van het aankopen, houden en verkopen van aandelen worden besproken.
  • Prof. mr. dr. M.M.W.D. Merkx - Btw en deeleconomie: de keuze is opnieuw heffing!
    In deze bijdrage wordt het voorstel van de Europese Commissie voor wat betreft de platformeconomie onderzocht. Opnieuw is daarbij voor heffing gekozen om ongewenst geachte concurrentieverstoring tussen de traditionele economie en de deeleconomie te voorkomen. De regeling roept echter vragen op of de deeleconomie nu niet nadeliger wordt behandeld ten opzichte van de traditionele economie. Ook is het maar de vraag of platforms altijd in staat zijn om aan hun verplichtingen onder de fictie te kunnen voldoen. De auteur doet aanbevelingen om aan deze problemen tegemoet te komen.
  • Prof. dr. A.J. van Doesum & prof. dr. G.J. van Norden - Een onafhankelijk persoon
    In deze bijdrage gaan de auteurs in op één van de conceptuele pijlers van de btw-heffing: de zelfstandigheid. Aanleiding hiervoor is het arrest Norddeutsche Gesellschaft für Diakonie mbH van het Hof van Justitie van eind vorig jaar. Daarin treedt het Hof van Justitie het concept zelfstandigheid en de figuur van de fiscale eenheid btw met voeten.

Producten: WFR-signaleringen

179