Op 4 juni 2024 is nummer 7530 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. dr. J.M.J.F. Jansen - Direct aanpassen: méér (praktische) rechtsbescherming voor iedereen?
  • Prof. dr. B.G. van Zadelhoff - Opteren voor met btw belaste verhuur onroerend goed
    Bij de keuze voor aan btw-heffing onderworpen verhuur van onroerend goed moet aan materiële en formele voorwaarden worden voldaan. Met de formele eisen gaat het in de praktijk wel eens mis. Een recente goedkeuring biedt ter zake een welkome mogelijkheid tot herstel.
  • J.R. Goudsmit LLM & mr. J.W.H. van Wel - Cv’s en LP’s: gelijke monniken, gelijke fiscale eenheden
    Onder het huidige beleid lijkt niet aan de juridische eigendomsvoorwaarde voor het aangaan van een fiscale eenheid te worden voldaan in het geval dat de moedermaatschappij een belang in de dochtermaatschappij houdt via een naar Nederlandse maatstaven transparante personenvennootschap die beschikt over rechtspersoonlijkheid. De auteurs zijn van mening dat dit beleid toe is aan heroverweging. Vanaf 1 januari 2025 zal deze situatie naar verwachting overigens veel vaker aan de orde komen nu ‘commanditaire vennootschap (cv)-achtige’ personenvennootschappen naar buitenlands recht dan naar Nederlandse maatstaven als transparant gaan kwalificeren door het tenietgaan van het toestemmingsvereiste. Een aanstaande modernisering van het Nederlandse personenvennootschapsrecht die beoogt cv’s rechtspersoonlijkheid te geven forceert op termijn bovendien een stellingname door de wetgever: zullen bestaande fiscale eenheden die zijn aangegaan met gebruik van cv’s van rechtswege eindigen, of staat de rechtspersoonlijkheid van een personenvennootschap toch niet in de weg aan het aangaan of behouden van een fiscale eenheid met gebruikmaking van die personenvennootschap?
  • Mr. K. Misiūnaitė & mr. R.K. Bane - Digitaliseren en fiscaliteit
    Verslag van de vijfde jongerenbijeenkomst van de Vereniging voor Belastingwetenschap, gehouden op 18 april 2024 in Den Haag.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

151