Op 18 juni 2024 is nummer 7532 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Dr. R.P. van den Dool - Inflatiecorrectie in box 3 is nodig!
    De ‘Wet werkelijk rendement box 3’ biedt vooralsnog geen inflatiecorrectie. Vooral lagere inkomensgroepen worden daardoor geraakt omdat zij vooral monetaire bezittingen hebben waarvan de koopkracht daalt door inflatie. Ook treden economische verstoringen op. Inflatiecorrectie is evenwel complex. Omwille van de eenvoud wordt een jaarlijkse vrijstelling bepleit ter grootte van een percentage van het per-saldo-vermogen of slechts van het monetaire vermogen. Nog eenvoudiger is een vrijstellingsbedrag. Beide komen vooral de lagere inkomens ten goede.
  • D.L. Aulia BSc - Box 3: eerst genieten, dan belasten!
    Op 8 september 2023 is het wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3 via internetconsultatie aan de samenleving voorgelegd. De internetconsultatie is een hulpmiddel voor het toekomstige kabinet om het nieuwe box 3-stelsel nog op 1 januari 2027 in werking te kunnen laten treden. Concrete besluiten over de invoering van het nieuwe box 3-stelsel zijn voorbehouden aan het nieuwe kabinet. In dit artikel wordt een afweging gemaakt tussen de vermogensaanwasbelasting en de vermogenswinstbelasting voor de juiste invulling van box 3, opdat zo goed mogelijk kan worden aangesloten bij de heffing over het werkelijke rendement.
  • Mr. dr. W.J. Blokland - De redelijke termijn in Duitse belastingzaken
    In deze bijdrage beschrijft de auteur op hoofdlijnen hoe in Duitsland de rechtsbescherming is geregeld bij en tegen te lang durende gerechtelijke procedures over belastingen. Ingegaan wordt op de wettelijke regeling die daar bestaat, op de toelichting die op die regeling is gegeven en op jurisprudentie dienaangaande van het Bundesfinanzhof. Aan het einde wordt een korte vergelijking gemaakt met de situatie in Nederland.
  • Mr. R. Starkenburg - Energie- en milieubelastingen: klaar voor de toekomst?
    Verslag van de debatmiddag van de Vereniging voor Belastingwetenschap over het rapport ‘Belastingheffing en klimaatbeleid’, gehouden op 29 februari 2024 in Den Haag.
  • Rubriek Parlementair
  • Mr. M.J. Velthoven - The General Anti-Abuse Rule of Article 6 of the EU Anti-Tax Avoidance Directive
    Op 1 juli 2024 promoveert Max Velthoven aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift ‘The General Anti-Abuse Rule of Article 6 of the EU Anti-Tax Avoidance Directive’.

Producten: WFR-signaleringen

155