Op 30 juli 2024 is nummer 7537 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. M.H.C. Ruijschop - 10
  • Dr. F.J. Elsweier & prof. dr. A.J.A. Stevens - Fiscale ontwikkelingen in Duitsland in het licht van economische groeikansen
    In Duitsland zijn recentelijk twee fiscale wetten in werking getreden. De auteurs gaan in op een aantal interessante punten ter vergelijking met de Nederlandse fiscale wetgeving. Dat geldt bijvoorbeeld voor de verliesverrekeningsregels, de gedachte een antifragmentatiebepaling in de earningsstrippingmaatregel op te nemen, aanpassingen om de rechtsvormneutraliteit beter na te streven en de Pijler 2-implementatie. Ook geven de auteurs een overzicht van de stand van zaken van het Belastingverdrag Nederland-Duitsland en worden enkele Kennisgroepstandpunten over fiscale vraagstukken met Duitsland onder de aandacht gebracht.
  • Mr. A.W. Smeijer - Aandelentransacties en latente verliezen; gaan de latente verliezen verloren?
    De vraag of latente verliezen onder art. 20a Wet VPB 1969 vallen ligt voor aan de Hoge Raad. Vooruitlopend op de beslissing van de Hoge Raad heeft de auteur het wettelijk kader, de jurisprudentie tot heden en de praktische vragen en knelpunten die gepaard gaan met de mogelijke uitkomsten van het arrest in kaart gebracht.
  • K.L.C. Govers LL.M - Pauschalbesteuerung: full tax liability of fiscaal lokkertje voor high net worth individuals?
    De auteur gaat in op de Zwitserse Pauschalregeling en bespreekt hierbij de relevante fiscale aspecten. De auteur stelt vast dat de regeling met name voor high net worth individuals fiscaal voordelig uit kan werken, doordat slechts forfaitair belasting wordt geheven en geen rekening wordt gehouden met het daadwerkelijke inkomen en vermogen van de betreffende belastingplichtige. De vraag die dit bij de auteur oproept is of bij toepassing van de Pauschalregeling wel sprake kan zijn van full tax liability, en dus inwonerschap, in de zin van het Verdrag Nederland-Zwitserland. Naast het ter discussie stellen van het verdragsinwonerschap bespreekt de auteur ook de mogelijkheid om doorwerking van de Pauschalregeling in de verdragstoepassing – en daarmee het behalen van fiscale voordelen door (zeer) vermogende particulieren – te beperken door middel van verdragsaanpassing.

Producten: WFR-signaleringen

183