Op 13 augustus 2024 is nummer 7538 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis & mr. R.J.C. Segers AA RB - De puinhopen van acht jaar box 3
    Begin juni 2024 heeft de Hoge Raad belangrijke arresten gewezen over box 3, door sommigen aangeduid als “D-day-arresten”. Bieden deze arresten ook de bevrijding waaraan iedereen behoefte heeft? In deze bijdrage besteden de auteurs aandacht aan wat de Hoge Raad heeft beslist, welke vragen dat weer oproept en welke vragen onbeantwoord zijn gebleven.
  • Mr. dr. F. Tromp - Misbruik van recht in de btw door niet-handelen?
    In deze bijdrage wordt naar aanleiding van het arrest Schütte van het Hof van Justitie van de Europese Unie onderzocht of het rechtsinstrument misbruik van recht in de btw ook kan worden toegepast op een situatie waarin een belastingplichtige een belastingvoordeel verkrijgt door niet handelen.
  • R.O.F. Bakker MSc. - De doorschuifregelingen: verschillend maar toch gelijk
    De auteur breekt een lans voor gelijkwaardige voorwaarden met betrekking tot de toepassing van de doorschuifregelingen (DSR) in de inkomstenbelasting. Door recente jurisprudentie, de invoering van de Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2024 en in mindere mate het voornemen tot invoering van de Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025 wijken de voorwaarden voor het toepassen van de DSR voor winstgenieters in de nabije toekomst steeds meer af van de voorwaarden voor het toepassen van de DSR voor aanmerkelijkbelanghouders (ab-houders). Deze afwijkingen kunnen, zonder gedegen onderbouwing, leiden tot problemen voor de wetgever. In deze bijdrage zullen deze problemen nader worden besproken en zullen oplossingen worden aangedragen.
  • Prof. dr. A.J.A. Stevens - In memoriam Prof. mr. Dick Juch

Producten: WFR-signaleringen

232