Op 27 augustus 2024 is nummer 7539 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. dr. L.G.M. Stevens - Wetgever, neem de bubbel in de villabelasting serieus!
  • Mr. R.E. Zwier - Het onzakelijke lening- en schenking-arrest
    In het arrest van 5 april 2024 beslist de Hoge Raad over de gevolgen van een onzakelijke lening voor de SW 1956. Het ging om een indirecte onzakelijke lening opzij in de familiesfeer. Het oordeel van de Hoge Raad luidt kortweg: een onzakelijke lening is geen schenking van de hoofdsom. Noch bij verstrekken, noch bij tenietgaan van de lening, tenzij al dan niet impliciet een opschortende voorwaarde is overeengekomen. Er is wél een gift bij verstrekken. Deze gift wordt ingepast in het bestaande raamwerk voor renteloze en laagrentende leningen in de SW 1956. Het renteverschil wordt gezien als een genotsrecht. Bij een directe verstrekking wordt de waarde van de gift forfaitair bepaald. Bij een onzakelijke lening is daarmee geen sprake van een belaste schenking als de berekende rente 6% of meer is. Bij een indirecte verstrekking geldt het forfait niet, en dient de gift gewaardeerd te worden op de waardestijging van de aandelen (WEV).
  • Prof. dr. mr. P.G.H. Albert - Over de schenker die verrijkt (en wellicht ook de begiftigde die verarmt)
    De auteur bespreekt r.o. 5.4 van HR 5 april 2024, BNB 2024/57. Die rechtsoverweging houdt in dat het verstrekken van een onzakelijke lening de mogelijkheid van een gift inhoudt, indien de overeengekomen rente lager is dan 6%.
  • Dr. H.J. Bresser - Een Homo Universalis neemt afscheid
    Verslag van het symposium ter gelegenheid van het emeritaat van prof. mr. G.T.K. Meussen en diens afscheidsrede, getiteld ‘De menselijke maat in het belastingrecht’, gehouden en uitgesproken op 20 juni 2024 aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Producten: WFR-signaleringen

427