Op 3 september 2024 is nummer 7540 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. F.M. Wessels & prof. dr. A.O. Lubbers - De beoordeling van een ambtelijk verzuim
    In zijn conclusie van 12 januari 2024 besteedt A-G Koopman aandacht aan de vraag hoe moet worden beoordeeld of sprake is van een feit dat de inspecteur bekend was of redelijkerwijs bekend had kunnen zijn. Er zijn ten minste vier opvattingen ten aanzien van de wijze waarop deze vraag kan worden beantwoord. De auteurs bespreken die opvattingen en hun voor- en nadelen. Zij betogen dat een beoordeling vanuit het dossier van de belastingplichtige het meest wenselijk is.
  • Prof. dr. T.M. Berkhout & dr. mr. J.M. van der Heijden RA - Continuïteit: onderstroom van winstbelastingen
    Het artikel ‘Continuïteit: onderstroom van winstbelastingen’ door prof. dr. T.M. Berkhout en dr. mr. J.M. van der Heijden RA bespreekt de fundamentele rol van continuïteit in de context van fiscale winstbelastingen. De auteurs verkennen de impliciete rol van het continuïteitsbeginsel bij belastingwetgeving en jaarverslaggeving, en bepleiten verder onderzoek naar dit concept om tot een minder complexe winstbelasting te komen. Ze suggereren dat continuïteit een postulaat in de winstbelastingen vormt, waarbij belastingheffing de continuïteit van ondernemingen niet mag bedreigen. Daarnaast belichten zij de maatschappelijke relevantie van het continuïteitspostulaat en bespreken zij de praktische implicaties hiervan voor bedrijven en wetgevers.
  • Mr. R.C.H. Graves - De ambtshalve VIS: ondergeschoven kind in het overgangsrecht in Hoge Raad 14 juni 2024
    De Hoge Raad formuleert in zijn arrest van 14 juni 2024 (bagatelgrens bij overschrijding redelijke termijn) overgangsrecht dat alleen ziet op het geval waarin de rechter op verzoek – en dus niet ambtshalve – een schadevergoeding toekent. Volgens de auteur is dit onderscheid onterecht. Hij draagt drie oplossingsmogelijkheden aan.
  • Mr. H. Mezouar - Dertig maanden als Staatssecretaris van Financiën
    Verslag van de uitreiking van de dissertatieprijs 2022-2023 van de Vereniging van Belastingwetenschap en lezing van Staatssecretaris van Financiën Van Rij, gehouden op 18 juni 2024 in Den Haag.

Producten: WFR-signaleringen

118