Op 8 oktober 2024 is nummer 7545 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. A.J.C. Perdaems & mr. M.N.H. Hintzen - Uitholling van het eigendomsrecht door ficties excessief lenen
    In dit artikel beoordelen de auteurs of de Wet excessief lenen in strijd is met het eigendomsrecht. Zij menen dat de wet niet voldoet aan het lawfulvereiste en de fair balance- toets niet doorstaat. Ook zien zij een schending van het discriminatieverbod. Deze schendingen worden met name veroorzaakt doordat de fictie de werkelijkheid niet benadert, niet aansluit bij het draagkrachtbeginsel en doordat een tegenbewijsregeling en overgangsrecht ontbreken.
  • Mr. D.J. Franssen - Dividendstripping en de kunst van rechtsvinding
    De Belastingdienst behaalde medio 2023 een overwinning in de strijd tegen dividendstrippen. De Rechtbank Noord-Holland ging immers mee in het betoog van de inspecteur dat het samenstel van transacties onder de termen van de anti-dividendstrippingsbepaling kon worden gebracht. Dat oordeel vergde wel enig kunst- en vliegwerk. De auteur vraagt zich af of het rechtsoordeel juridisch houdbaar is.
  • Mr. A.M. Blaakman - Rupiah-resultaten onder Pijler 2
    In deze bijdrage wordt de samenloop tussen de rupiah-doctrine binnen de Nederlandse objectvrijstelling met de Wet minimumbelasting 2024 onderzocht. Het is interessant om deze samenloop te bezien, aangezien Nederland een binnenlandse bijheffing zal heffen over het inkomen van Nederlandse hoofdhuizen of inkomen-inclusiebijheffing over het inkomen van vaste inrichtingen van deze hoofdhuizen indien het inkomen van Nederland, respectievelijk, de vaste inrichtingsjurisdictie, niet voldoende wordt belast. De samenloop loopt niet in alle gevallen glad hetgeen eraan kan bijdragen dat sprake is van een onvoldoende belastingdruk op jurisdictieniveau, met bijheffing tot gevolg.
  • Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

177