Op 15 oktober 2024 is nummer 7546 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. dr. J.J.M. Jansen - Fiscale beleidsnotities 2025
    De afgelopen jaren zijn politieke beslissingen over heel veel maatschappelijke problemen op de lange baan geschoven. Ook de fiscale wetgever heeft belangrijke beslissingen voor zich uitgeschoven en ook het nieuwe kabinet pakt de vele fiscale dossiers niet of slechts zeer bescheiden aan. Voor de fiscaliteit komt daar nog bij dat bij de uitvoering van met name de toeslagen de menselijke maat volledig uit het oog is verloren. Dit alles heeft geleid tot een ernstige vertrouwensbreuk tussen de overheid en burgers. Herstel van vertrouwen moet dan ook topprioriteit krijgen. Vanuit dat perspectief bespreekt de auteur een aantal onderwerpen die zowel wetgeving als uitvoering betreffen. De wetgever kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen door veel meer dan thans belastingbeginselen in acht te nemen en eindelijk eens serieus werk te maken van vereenvoudiging. In de uitvoering is er nog een wereld te winnen door verbetering van het persoonlijk contact met burgers en de menselijke maat als uitgangspunt te nemen. Weliswaar wordt zo hier en daar een aarzelend begin gemaakt met het herstel van vertrouwen, maar alles overziende is er nog een lange weg te gaan.
  • Mr. A.J. van Lint - IB-onderwerpen in het pakket Belastingplan 2025
    De auteur gaat in op een aantal voorgestelde regelingen op het terrein van de inkomstenbelasting uit het pakket Belastingplan 2025. Hierbij besteedt hij met name aandacht aan de tariefopbouw, de beperking van de kostenaftrek van de niet-zelfstandige werkruimte in een woning die tot het ondernemingsvermogen behoort en de aanpassingen in de lijfrente- en pensioensfeer. De voorgestelde maatregel met betrekking tot de kostenaftrekbeperking van de werkruimte zou volgens hem achterwege moeten blijven.
  • Prof. dr. S. A. Stevens - De Vpb-maatregelen in het Belastingplan
    In dit artikel bespreekt de auteur de voorgestelde wijzigingen in de vennootschapsbelasting. De belangrijkste wijziging voor de praktijk is de invoering van een antifragmentatiemaatregel voor vastgoedondernemingen. Daarnaast wordt de kwijtscheldingswinstvrijstelling aangepast en de werking van art. 10a Wet Vpb 1969 uitgebreid naar besloten CV’s. Tot slot wordt de Europese algemene misbruiktoets geïmplementeerd.
  • Mr. dr. M.L.M. van Kempen - Wetswijziging excessief lenen bij personenvennootschappen
    In WFR 2023/244 zette de auteur uiteen dat de excessieflenenregeling bij personenvennootschappen tot overkill leidt. Het Belastingplan 2025 neemt deze overkill met terugwerkende kracht weg. In deze bijdrage staat de voorgestelde wetswijziging centraal. Ook stelt de auteur aan de orde welke wenselijke wetswijzigingen nog resteren.
  • Mr. P.A. Anthoni & mr. dr. M. Tydeman-Yousef - Het mes in de fiscale geefregelingen voor giften vanuit de vennootschap
    Zoals aangekondigd in het Hoofdlijnenakkoord zet het kabinet het mes in de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting en de regeling geven uit de vennootschap. Het kabinet stelt voor beide fiscale geefregelingen af te schaffen per 1 januari 2025. Er ligt inmiddels een amendement om de regelingen te behouden. In deze bijdrage bespreken de auteurs de implicaties van deze afschaffingen. Anders dan in het Hoofdlijnenakkoord aangegeven, blijft de giftenaftrek in de inkomstenbelasting overeind.
  • Mr. dr. M. Tydeman-Yousef & mr. R.E.F.M. van der Vloed - Kritische noten bij de ‘Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025’
    In deze bijdrage bespreken de auteurs de maatregelen opgenomen in het wetsvoorstel ‘Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025’. Zij plaatsen kritische noten bij enkele maatregelen en de uitleg door de Staatssecretaris van Financiën van jurisprudentie van de Hoge Raad. Ook dragen zij enkele verbeteringen van de voorgestelde maatregelen aan.
  • Mr. M. Betjes - Klimaatmaatregelen Belastingplan 2025
    Het kabinet zet met het Belastingplan 2025 een nieuwe stap in de vergroening van het belastingstelsel. Met Prinsjesdag is wederom een aantal fiscale klimaatmaatregelen aangekondigd. In dit artikel behandelt de auteur het belang van fiscale klimaatmaatregelen, de inhoud van het belastingplanpakket 2025 op het gebied van klimaat alsmede een terugblik naar maatregelen uit het belastingplanpakket 2024 die per 1 januari 2025 van kracht worden.
  • Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

305