Hof Amsterdam oordeelt dat de samenhang met betrekking tot de proceskostenvergoedingen doorwerkt naar de immateriële schadevergoedingen. De rechtbank had kunnen volstaan met een schadevergoeding van € 3000, zodat de toegekende vergoeding niet te laag is.

X BV doet BPM-aangifte voor een groot aantal gebruikte auto's. Volgens Rechtbank Noord-Holland heeft zij recht heeft op teruggaven als de tarieven van voorgaande jaren van toepassing zijn. Als bezwaarkosten krijgt zij € 54,50 per alsnog gegrond verklaard bezwaar. Voor de beroepsfase krijgt zij € 4185 voor alle samenhangende beroepen, bestaande uit één punt voor de eerste zittingsdag en 0,5 punt voor de tweede zittingsdag met wegingsfactor 1. De immateriële schadevergoeding wegens het overschrijden van de redelijke termijn wordt voor alle circa 875 samenhangende beroepen in goede justitie vastgesteld op € 15.000. X BV stelt in hoger beroep dat de vergoedingen te laag zijn. De inspecteur gaat deels incidenteel in hoger beroep, maar trekt die later weer in.

Hof Amsterdam oordeelt dat de samenhang met betrekking tot de proceskostenvergoedingen doorwerkt naar de immateriële schadevergoedingen. Het oudste bezwaarschrift is door de inspecteur ontvangen op 24 september 2018. De bestreden uitspraken zijn door de rechtbank (afgerond) 56 maanden later gedaan. Dit is 32 maanden langer dan de termijn die in beginsel redelijk is te achten, wat correspondeert met een schadevergoeding van € 3000. Dat is minder dan de € 15.000 dat de rechtbank heeft toegekend. X BV klaagt dus vergeefs dat de toegekende vergoeding te laag is. X BV heeft zelf overigens ook in het kader van haar klachten over het griffierecht betoogd dat het belang van de zaken gering is. Daarmee heeft zij in wezen kenbaar gemaakt dat haar spanning en frustratie hooguit beperkt is. De beroepen van X BV zijn ook voor het overige ongegrond. Vanwege de ingetrokken incidentele hoger beroepen heeft X BV recht op een vergoeding van € 657. Vanwege de samenhang met andere zaken krijgt X BV hiervoor in de onderhavige uitspraak de helft (€ 328,50).

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 6

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 16a

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Algemene wet bestuursrecht 8:188

Algemene wet bestuursrecht 8:75

Algemene wet bestuursrecht 7:15

Instantie: Hof Amsterdam

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Belastingheffing van motorrijtuigen

Editie: 16 september

Informatiesoort: VN Vandaag

8

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen