De Staatssecretarissen van Financiën hebben de 3e Voortgangsrapportage Belastingdienst, Toeslagen en Douane naar de Tweede Kamer gestuurd. Als bijlage is tevens het jaarverslag 2020 Rulings met een internationaal karakter verstrekt.
De Voortgangsrapportage ziet voornamelijk op de laatste vier maanden van 2020, maar geeft ook een terugblik op de uitvoering van het Jaarplan 2020 over het gehele jaar. De brief van 14 september 2020 kan worden beschouwd als de actualisatie van het Jaarplan 2020.
Dit is de laatste rapportage van de Belastingdienst, Toeslagen en Douane gezamenlijk. Vanaf 1 januari 2021 zijn de Toeslagen en Douane formeel gepositioneerd als zelfstandig directoraat-generaal en worden enkel nog aparte voortgangsrapportages ontvangen van de verschillende diensten.
Algemeen
De coronacrisis en het pakket fiscale maatregelen dat hiervoor is getroffen, heeft een forse inzet van de medewerkers gevraagd. Ook de coronabeperkingen en de hersteloperatie kinderopvangtoeslag hebben invloed gehad op de uitvoering. In verband met de beschikbare capaciteit zijn in 2020 minder IB en VPB-aangiften behandeld en is er minder toezicht geweest. Het percentage afgehandelde bezwaren binnen de Awb-termijn is gestegen, maar nog niet op het gewenste niveau.
In 2020 is het ICT-verbeterprogramma van start gegaan. Het programma heeft twee hoofdlijnen: verdere optimalisering van het ICT-portfolioproces en de verbetering van de kwaliteit van de IV-uitvoeringsorganisatie. Het is de verwachting dat plateau 1 in het verbetertraject in de eerste helft van 2021 wordt afgerond. Hierna kan worden gestart met plateau 2.
Vanwege corona zijn de startersbijeenkomsten in digitale vorm gegoten in de vorm van maandelijkse webinars voor startende ondernemers. Deze vorm van voorlichting wordt in 2021 voortgezet. Het zoeken van telefonisch contact met de ondernemer of fiscaal dienstverlener voor het versturen van een vragenbrief of het opleggen van een correctie wordt door de positieve reacties voortaan als standaard gehanteerd.
Om druk op klanten en medewerkers te voorkomen is besloten dat de transitieperiode van het oude naar het nieuwe horizontaal toezicht in bepaalde omstandigheden kan worden verlengd tot 2023.
Schenk- en erfbelasting
Door corona was er in 2020 meer oversterfte. Mede hierdoor zijn of worden 26% meer aangiften erfbelasting ingediend en zijn in 2020 meer aangiften erfbelasting behandeld dan gepland.
De ICT-technologie om alle aangiftejaren schenkbelasting te behandelen kwam in 2020 gereed. De voorraad definitief vast te stellen aangiften schenkbelasting per ultimo 2020 bedroeg 72.602. Eind april 2020 waren dit er nog 160.126.
Verrekenprijzen
De Coördinatiegroep ICA (Internationale Controle Activiteiten) is binnen de Belastingdienst aangewezen om internationale boekenonderzoeken te coördineren en te begeleiden. Een belangrijk deel van deze boekenonderzoeken betreft de verrekenprijzen. Daarnaast participeert de Belastingdienst/Grote Ondernemingen samen met fiscale autoriteiten van 15 andere landen in het International Compliance Assurance Programme (ICAP), dat onderdeel is van de Tax Certainty Agenda van de OESO.
Mandatory Disclosure
Na opening van de portal per 1 januari 2021 in verband met de invoering van Mandatory Disclosure (MDR) heeft de Belastingdienst tot 31 maart 2021 in totaal 4561 meldingen ontvangen. Verreweg de meeste meldingen die in het eerste kwartaal 2021 zijn binnengekomen, zien op constructies uit periodes in het verleden. Ongeveer 75% van de meldingen in Nederland wordt gedaan door intermediairs en 25% door belastingplichtigen zelf. Meldingen kunnen zien op verschillende soorten constructies. De aandacht voor de vervolgstappen is in eerste instantie gericht op dienstverlening richting melders inzake de juistheid van meldingen. Daarna volgt het uitwisselen en beschikbaar stellen aan ander landen via de Europese database en het ontvangen van meldingen van de belastingautoriteiten van de andere lidstaten.
Verhuld vermogen
De totale opbrengst van het programma Verhuld Vermogen in 2020 is ruim € 190 miljoen aan belastingcorrecties, inclusief rente en boete. Projecten die in 2020 hebben geleid tot relatief de meeste opbrengsten zijn de aanpak van schijnbaar onafhankelijke vermogens (afgezonderde particuliere vermogens), onderzoeken op basis van geautomatiseerde gegevensuitwisseling met meer dan 100 landen en de vrijwillige verbetering (inkeer).
Rulings
In het kalenderjaar 2020 zijn 642 rulingverzoeken ontvangen en 600 verzoeken afgehandeld. Er zijn 387 verzoeken (deels) toegekend. Een aanzienlijk deel van de initiële verzoeken leidt niet tot een ruling. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat in 2020 nog altijd ervaring wordt opgedaan met het invulling geven aan de open normen van de herziene rulingpraktijk. Dit geldt met name voor de invulling van de begrippen economische nexus en belastingbesparing.
Omzetbelasting
Met het nieuwe risicomodel voor de nul-aangiften en positieve aangiften Omzetbelasting wordt het toezicht geïntensiveerd op deze categorie. Het risicomodel is klaar. Het model wordt pas ingevoerd na een positieve effectbeoordeling gegevensbescherming.
In 2021 wijzigen de EU BTW-regels voor grensoverschrijdende online verkopen. Inmiddels is het zogenaamde ‘noodspoor’ in ontwikkeling en wordt aan de permanente voorziening gewerkt die naar verwachting in 2023 klaar is.
Overig
Het jaar 2020 is het laatste jaar waarin ervaren medewerkers konden uitstromen op basis van de vertrekregeling. Ook na de afloop van vertrekregeling blijft werving van medewerkers onverminderd van belang.
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Belastingrecht algemeen
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 18 juni