Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat het buiten behandeling stellen van de aanvraag door de gemeente niet betekent dat X ook geen leges verschuldigd is. De verschuldigdheid van leges is in de verordening immers niet afhankelijk gesteld van de uitkomst van de aanvraag.

Belanghebbende, X, dient een aanvraag omgevingsvergunning in voor de sloop van twee warenhuizen (kassen) en de bouw van een bedrijfshal. Als bij de behandeling blijkt dat de aanvraag niet compleet is, en X bij herhaling weigert aanvullende gegevens te verstrekken, besluit de gemeente de aanvraag buiten behandeling te stellen. Uit coulance besluit de gemeente de leges voor de activiteit bouwen te verminderen met 50%. X stelt dat de gemeente hem er niet op heeft gewezen dat als hij de aanvullende gegevens niet zou verstrekken er niettemin leges zouden worden geheven. X acht legesheffing daarom in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat het buiten behandeling stellen van de aanvraag door de gemeente niet betekent dat X ook geen leges verschuldigd is. De verschuldigdheid van leges is in de verordening immers niet afhankelijk gesteld van de uitkomst van de aanvraag. Een ambtenaar van de gemeente heeft X verteld dat hij hoe dan ook leges moet betalen. Zelfs als de stelling van X juist zou zijn dat hij deze informatie niet heeft gekregen, dan zou de legesheffing in stand kunnen blijven. Het achterwege laten van dergelijke informatie kan niet worden aangemerkt als een onzorgvuldigheid die in de weg staat aan het heffen van leges in verband met een belastbaar feit dat zich inmiddels heeft voorgedaan. Het hof besluit de aanslag wel te verminderen omdat de heffingsambtenaar is uitgegaan van een te hoge bouwsom.  

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 229

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 6 mei

242

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen