De schuldenregeling voor gedupeerde ouders is bedoeld om te voorkomen dat compensatie moet worden ingezet voor afbetaling van private schulden. Opeisbare schulden die zijn afbetaald voordat de compensatie is ontvangen worden niet overgenomen. Dat schrijft staatssecretaris Achahbar van Financiën in reactie op Kamervragen.

Voor achterstanden op een informele schuld van een informele schuldeiser, die niet opeisbaar waren in de periode van 31 december 2005 tot 1 juni 2021, wordt geen compensatie gegeven. Hiervoor is binnen de schuldenregeling gekozen omdat alleen opeisbare schulden een belemmering zouden kunnen vormen financiële compensatie van gedupeerden.

Het voelt wellicht wrang dat achterstanden op opeisbare schulden die niet zijn afbetaald, worden overgenomen via het loket Private Schulden van SBN en schulden die zijn afbetaald voordat de gedupeerde compensatie ontvangt niet, aldus de staatssecretaris. Eventuele nadelige gevolgen kunnen gedupeerden betrekken in het aanvullende schadetraject. Ook kunnen zij schulden alsnog indienen bij het Loket Al Betaalde Schulden. Daarnaast schrijft de bewindspersoon dat de hardheidsclausule tot op heden is in circa 20 individuele gevallen is toegepast.

Inmiddels is 96% van de publieke schulden van gedupeerde ouders en (ex)toeslagpartners kwijtgescholden en 94% van de opeisbare betalingsachterstanden op private schulden overgenomen. Volgens de staatssecretaris zijn uiterlijk eind 2027 ook de laatste ouders, die recht op aanvullende compensatie van de werkelijke schade, gecompenseerd.

Wetsartikelen:

Wet hersteloperatie toeslagen 4.1

Wet hersteloperatie toeslagen 9.1

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 11 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

23

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen