Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de examendiensten van X bv niet als het afnemen van een examen kunnen worden beschouwd. X bv ontvangt en begeleidt de kandidaten namelijk niet op de dag van het examen. Ook deelt zij de uitgaven niet uit en surveilleert zij niet.
X bv verricht examendiensten die bestaan uit het ontwikkelen van examens en het nakijken en verwerken ervan. X bv neemt de examens niet zelf af. In geschil is of de btw-onderwijsvrijstelling van toepassing is op de werkzaamheden die X bv verricht met betrekking tot het opstellen en het verwerken van het examen. Rechtbank Gelderland oordeelt dat het verzorgen van een deel van het examentraject niet kan worden aangemerkt als het ‘afnemen van examens’, en ziet geen reden om dit begrip ruimer uit te leggen. De rechtbank acht daarbij van belang dat X bv geen onderwijsinstelling is. Verder heeft zij ook niet gesteld in hoeverre van voorafgaand vrijgesteld onderwijs sprake is. Daarom kan zij ook geen aanspraak maken op de btw-onderwijsvrijstelling.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de examendiensten niet als het afnemen van een examen kunnen worden beschouwd. Volgens het hof is er geen sprake van het afnemen van een examen, omdat daarvoor is vereist dat de kandidaten op de dag van het examen worden ontvangen en begeleid, dat de opgaven worden uitgedeeld of beschikbaar gesteld, dat het examen ordentelijk verloopt (surveillance) en dat de uitwerking wordt ingenomen dan wel dat de gebruikte computer wordt afgesloten. Nu X bv deze werkzaamheden niet verricht, heeft zij geen recht op toepassing van de btw-onderwijsvrijstelling. Ook is het hof van mening dat de examendiensten niet nauw met het afnemen van het examen samenhangende prestaties zijn. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Lees ook het thema Onderwijsvrijstelling: vrijgesteld van btw of toch belast?
Wetsartikelen:
Wet op de omzetbelasting 1968 11