Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de uitworp en controle van de aangifte over 2018 niet is voortgevloeid uit een risicoselectie of registratie in de databank FSV, die is gebaseerd op een criterium dat jegens X heeft geleid tot een schending van een grondrecht.
X exploiteert een antiekwinkel, die sinds 2002 nog nooit winst heeft gemaakt. In hoger beroep is in geschil of de winkel in 2018 een bron van inkomen is. Voor 2016 en 2017 heeft het hof geoordeeld dat dit niet het geval is (zie Hof Arnhem-Leeuwarden 28 april 2021, 20/00509, V-N 2021/31.27.3). In mei 2021 krijgt X een brief van de Belastingdienst, waarin staat dat zijn gegevens waren opgenomen in het databestand Fraude Signalering Voorziening (FSV). Volgens X is de controle en correctie van zijn aangiften voortgevloeid uit deze onrechtmatige registratie.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de uitworp en controle van de aangifte over 2018 niet is voortgevloeid uit een risicoselectie of registratie in de databank FSV, die is gebaseerd op een criterium dat jegens X heeft geleid tot een schending van een grondrecht, zoals een schending van het verbod op discriminatie naar afkomst, geaardheid of geloofsovertuiging. De inspecteur maakt aannemelijk dat de bronvraag de reden van de uitworp van de aangifte was. X kan het negatieve resultaat van de antiekwinkel in 2018 niet aftrekken. De kosten zijn in ieder jaar namelijk hoger dan de omzet. De winkel is geen bron van inkomen. Het beroep van X is ongegrond.
Wetsartikelen:
Wet inkomstenbelasting 2001 3.5
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting, Belastingrecht algemeen
Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden
Editie: 7 maart