Het Nederlandse belastingstelsel moet minder ontvankelijk worden voor constructies om belasting te ontwijken in zowel Nederland als andere landen. Dit antwoordt de Staatssecretaris van Financiën op vragen van de fracties van VVD en CDA over de brief ‘Aanpak belastingontwijking en belastingontduiking’.

Dat is volgens de staatssecretaris het doel van het beleid om belastingontwijking en belastingontduiking aan te pakken. De staatssecretaris merkt daarbij wel op dat het moeilijk wordt om daar kwantitatieve gegevens bij te leveren, omdat veel ontwikkelingen van invloed zijn op de investeringsstromen door Nederland.

Alhoewel ATAD1 het wel toestaat, wil het kabinet geen ‘groepsuitzondering’ opnemen in de earningsstrippingsregeling. Alle belastingplichtigen met te veel vreemd vermogen worden door de voorgestelde renteaftrekbeperking geprikkeld om met meer eigen vermogen te ondernemen, niet alleen belastingplichtigen die ten opzichte van de rest van een concern met relatief veel vreemd vermogen zijn gefinancierd.

In verband met de invoering van de earningsstrippingmaatregel, ontstaat volgens het kabinet ruimte om enkele bestaande specifieke renteaftrekbeperkingen af te schaffen. Met ingang van 1 januari 2019 zal daarom de overnameholdingbepaling (de specifieke renteaftrekbeperking gericht op bovenmatige overnamerente) vervallen. In het Belastingplan 2019 wordt opgenomen welke overige specifieke renteaftrekbeperkingen zullen worden afgeschaft. De renteaftrekbeperking tegen winstdrainage (art. 10a Wet VPB 1969) blijft in ieder geval bestaan.

Lees ook het thema ATAD 1 en 2: De implementatie van antibelastingontwijkingsmaatregelen.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Vennootschapsbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2018

Editie: 14 mei

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen