Staatssecretaris Snel van Financiën geeft de tarieven van de winstbelasting van de 21 landen die op de Nederlandse lijst staan van laagbelastende landen. Dit staat in de antwoorden van de staatssecretaris op Kamervragen van Leijten (SP). Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat van de totale geldstromen van bijzondere financiële instellingen naar schatting € 22 miljard naar laagbelastende landen gaat.

Verder meldt de bewindsman dat het niet bekend is hoeveel rulings met een internationaal karakter zien op transacties met lichamen die zijn gevestigd in een land uit de lijst. Snel geeft aan dat in de toekomst geen rulings zullen worden afgegeven over transacties met lichamen die zijn gevestigd in landen die op de lijst staan. Snel wil deze maatregel per 1 juli 2019 doorvoeren.

Van de 21 landen op de lijst zal Snel Bahrein, Koeweit, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten benaderen om te heronderhandelen over de belastingverdragen. Nederland zal dan onder meer streven naar afspraken die effectuering van de bronbelasting op rente en royalty’s tegen het statutaire tarief mogelijk maken.

Ons land zal met de bronbelasting op rente en royalty’s niet langer fungeren als toegangspoort naar laagbelastende jurisdicties, aldus Snel. Nederland streeft naar een internationaal gecoördineerde aanpak van belastingontwijking zodat andere landen de functie als toegangspoort naar laagbelastende jurisdicties niet overnemen. Zo pleit het kabinet in EU-verband momenteel voor het introduceren van een verplichting om rente- en royaltybetalingen naar landen op de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden te onderwerpen aan een bronbelasting of een soortgelijke maatregel te treffen.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 25 januari

10

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen