De Staatssecretaris van Financiën heeft de Tweede Kamer geantwoord op vragen die gesteld zijn naar aanleiding van het Pakket anti-belastingontwijking en het daarover opgestelde BNC-fiche.
Hij deelt mee dat de (tussen)stand van zaken bij de onderhandelingen in EU-verband over het richtlijnvoorstel als volgt is:
De lidstaten kunnen zich in grote lijnen vinden in het uitgangspunt dat de richtlijn minimumnormen bevat waarbij lidstaten nationaal strengere normen kunnen hanteren. Voor bepaalde onderdelen van het richtlijnvoorstel bestaat een breed draagvlak onder de lidstaten. Dit geldt met name voor de exitheffing en de algemene antimisbruikregel. Sommige lidstaten vragen daarbij wel aandacht voor de wijze waarop zij een exitheffing in hun belastingsysteem moeten opnemen. Bij de beperking van de aftrekbaarheid van rente heeft Nederland als voorzitter op verzoek van de lidstaten getracht de tekst meer in lijn te brengen met de uitkomsten van het BEPS-project van de OESO, vooral met betrekking tot de door de OESO genoemde opties, zoals een groepsescape. Ook het CFC-voorstel is dichterbij de BEPS-uitkomsten gebracht. Bij de switch-overbepaling is op verzoek van de lidstaten het voorstel nu puur gericht op passief inkomen. Daarnaast is voorzien in een uitzondering voor de toepassing van de switch-overbepaling voor gevallen waarin de lidstaat van de belastingbetaler een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting heeft afgesloten met het derde land waar de entiteit (de dochter of vaste inrichting) is gevestigd. Sommige lidstaten hebben echter nog voorbehouden op de gehele tekst of op onderdelen daarvan.
Als verschil met het Nederlandse belastingstelsel noemt de staatssecretaris onder meer de generieke renteaftrekbeperking in de vorm van een earnings stripping-regeling met een groepsescape. Nederland kent geen generieke renteaftrekbeperking maar een aantal specifieke renteaftrekbeperkingen.
Het Nederlandse voorzitterschap zet erop in om nog tijdens het Nederlandse voorzitterschap een akkoord te bereiken over het Europese pakket met maatregelen tegen belastingontwijking. De strijd tegen belastingontwijking is voor Nederland een speerpunt tijdens het Nederlandse voorzitterschap.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 4 mei