Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft via de nota schriftelijk overleg belastingverdragen vragen beantwoord van de Vaste commissie voor Financiën over de onderhandeling van belastingverdragen.

In de nota gaat de staatssecretaris onder andere in op de aanleiding, status en afronding van verschillende verdragsonderhandelingen en het ratificatieproces voor belastingverdragen. Van Rij merkt op dat Nederland gezien de bijzondere positie van ontwikkelingslanden een hogere bronheffing zal toestaan via het VN-belastingverdrag. Wat betreft de toepassing van de PPT, wordt duidelijk dat effectiviteit van de PPT niet inzichtelijk is. Wel sluit Nederland geen belastingverdrag waarin geen PPT is opgenomen.

Daarnaast is er aandacht voor de introductie van een thuiswerkmaatregel in belastingverdragen. Nederland zet zich in voor een thuiswerkmaatregel in de belastingverdragen met buurlanden en is actief bezig om dit onderwerp bij de OESO, EU en de Benelux op de agenda te zetten. Om vertraging wat betreft het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en België te voorkomen is ervoor gekozen om dit belastingverdrag alvast te ondertekenen en een eventuele thuiswerkregeling met België nader overeen te komen in een wijzigingsprotocol op het belastingverdrag.

Ook staat van Rij stil bij een eventuele overgangsregeling voor in Nederland wonende ontvangers van Duitse rente. Onder het oude belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland wordt de heffingsbevoegdheid over Duitse rente toegekend aan Duitsland. Onder het nieuwe verdrag wordt deze heffingsbevoegdheid toegekend aan Nederland. Dit leidt in bepaalde situaties tot onwenselijke gevolgen. Desondanks is de staatssecretaris niet bereid om een extra overgangsregeling voor ontvangers van Duitse rente te implementeren.

Tot slot deelt de staatssecretaris mee dat hij in cassatie gaat tegen de uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden van 15 november 2022, 21/01451, V-N 2023/12.1.2 over uitkeringen uit de Deutsche Rentenversicherung.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 1 juni

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen