Hof Den Haag oordeelt dat X zijn gehele aandeel in het pand in zijn IB-aangifte 2015 terecht in box 3 heeft aangegeven. De tbs-regeling is niet bedoeld voor in algehele gemeenschap van goederen gehuwde firmanten die een als privévermogen geëtiketteerd pand gebruiken.
Belanghebbende, X, en zijn echtgenote, D, zijn in algehele gemeenschap van goederen gehuwd. Zij kopen in 2004 een pand. Op de benedenverdieping is een bakkerij/winkel gevestigd. Op de bovenverdieping wonen studenten. X en D stellen het bedrijfsgedeelte ter beschikking aan hun vof, waarin een brood- en banketbakkersbedrijf wordt geëxploiteerd. X rekent het pand tot zijn privévermogen. In zijn IB-aangiften past X de tbs-regeling toe op deze terbeschikkingstelling. In zijn IB-aangifte 2015 verantwoordt X het pand als box 3-vermogen. In geschil is of het pand tot het keuzevermogen behoort en of X het pand terecht tot zijn box 3-vermogen heeft gerekend.
Hof Den Haag oordeelt dat X zijn gehele aandeel in het pand in zijn IB-aangifte 2015 terecht in box 3 heeft aangegeven. Volgens het hof is de tbs-regeling namelijk niet bedoeld voor de situatie dat in algehele gemeenschap van goederen gehuwde echtgenoten in firmaverband een onderneming drijven en daarbij een als privévermogen geëtiketteerd pand gebruiken. Het hof verwijst daarbij naar de wetsgeschiedenis. Ten aanzien van het ondernemingsgedeelte van het pand stelt het hof vast dat X niet aannemelijk maakt dat dit kleiner is dan 50%. X mag dan een gebruiksvergoeding van ten hoogste het voordeel uit sparen en beleggen ter zake van een bedrag van € 50.000 ten laste van de winst uit onderneming brengen.
Lees ook het thema: Fiscale aspecten vermogensetikettering
Wetsartikelen:
Wet inkomstenbelasting 2001 3.17
Wet inkomstenbelasting 2001 5.2
Wet inkomstenbelasting 2001 3.91
Wet inkomstenbelasting 2001 3.25
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting
Instantie: Hof Den Haag
Editie: 4 december
Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief