De Staatssecretaris van Financiën heeft geantwoord op vragen van de vaste commissie voor Financiën over de automatische uitwisseling van rulings. Op 8 december 2015 heeft de Europese Raad een richtlijn dienaangaande vastgesteld. Deze richtlijn regelt de automatische uitwisseling van inlichtingen over voorafgaande grensoverschrijdende rulings en voorafgaande verrekenprijsafspraken tussen lidstaten en in beperkte mate de Europese Commissie. De richtlijn moet op 1 januari 2017 in nationale wetgeving geïmplementeerd zijn en in werking treden. De staatssecretaris erkent dat het implementatietraject kort is maar het kabinet streeft ernaar het implementatiewetsvoorstel rond de zomer van dit jaar in te dienen.
Volgens de staatssecretaris worden er geen gegevens over natuurlijke personen uitgewisseld en schrijft de richtlijn voor dat de inlichtingenuitwisseling niet mag leiden tot de onthulling van een commercieel, industrieel of beroepsgeheim.
De definitie van de EU uitwisseling van rulings is heel breed gesteld om zo te voorkomen dat er ‘zwarte gaten' ontstaan. Dat heeft tot gevolg dat elke verleende zekerheid vooraf waarop de belastingplichtige mocht vertrouwen en die grensoverschrijdende gevolgen heeft, dient te worden uitgewisseld. Die informatie over rulings moet naar een algemene database worden gestuurd die toegankelijk is voor de belastingdiensten van de lidstaten. Alleen relevante lidstaten kunnen vervolgens op verzoek verdere informatie over de desbetreffende ruling opvragen. De inlichtingen die automatisch worden verstrekt, betreffen slechts een basisset aan gegevens. Wanneer een lidstaat naar aanleiding van die inlichtingen een inlichtingenverzoek doet om meer informatie , kan dit verzoek worden geweigerd in het geval verstrekking van die informatie zal leiden tot de onthulling van een commercieel, industrieel of beroepsgeheim.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 7 juni