Uit de antwoorden op de 120 Kamervragen blijkt onder meer ook dat ouders die zich melden omdat zij zich in een acute noodsituatie bevinden binnen 24 uur een intake acute nood krijgen. Verder hebben zich tot en met 6 oktober 2021 ongeveer 11.400 personen gemeld waar de lichte toets nog moet plaatsvinden of loopt. Het streven van Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) is dat zij binnen zes maanden bericht krijgen over de uitkomst hiervan. Daarnaast heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een Steunpunt Hersteloperatie ingericht om gemeenten bij te staan bij het inrichten en organiseren van de ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders.
Bij de antwoorden op de Kamervragen is tevens de reactie van de staatssecretaris op de tweede monitor klachtbehandeling UHT van de Nationale Ombudsman gevoegd. Ook zijn de door Toeslagen en Sociale Banken Nederland geconstateerde uitvoeringsaspecten van het concept beleidsbesluit private schulden bijgevoegd.
Het beleidsbesluit private schulden regelt ook de compensatie van de betaling van een opeisbare private schuld, die een toeslagouder heeft voldaan uit de herstelbetaling. Het conceptbeleidsbesluit regelt de compensatie van deze betaling alleen voor die situaties, waarin het herstelbedrag is ontvangen voor 10 maart 2021. Deze datum is gebaseerd op de ingangsdatum van het moratorium. De staatssecretaris is voornemens om deze datum uit het beleidsbesluit te halen. Hierdoor wordt voor alle ouders volledig aangesloten bij de reguliere private schuldenregeling. In aanmerking komende opeisbare private schulden tot 1 juni 2021 worden daarmee vergoed.
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 13 oktober