Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de heer X niet slaagt in het tegenbewijs dat hij ondanks zijn officiële Nederlandse adres en ontvangst van toeslagen in Frankrijk woont. De mrb-naheffing en boete voor het rijden met een Frans kenteken zijn dus terecht. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).
Belanghebbende, de heer X, heeft de Nederlandse nationaliteit en staat sinds zijn geboorte altijd ingeschreven op een Nederlands adres. Bij een controle wordt op 17 december 2015 geconstateerd dat X met een BMW met Frans kenteken gebruik maakt van de weg in Nederland. In geschil is de naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting over 27 november 2013 tot en met 16 december 2015, alsmede de 100% verzuimboete van € 4.073. Rechtbank Gelderland verkort de naheffingsperiode aangezien X pas sinds 30 januari 2014 eigenaar van de auto is. Voorts wordt de boete met 25% gematigd tot € 2.796. X stelt in hoger beroep dat hij in Frankrijk woonde en dus gewoon met de auto in Nederland mocht rijden.
Hof Arnhem-Leeuwarden (V-N Vandaag 2018/1157) oordeelt dat X niet slaagt in het tegenbewijs dat hij ondanks zijn officiële Nederlandse adres in Frankrijk woont. X overlegt vergeefs een Frans rijbewijs uit 2011, een bewijs van huisvesting uit 2010, alsmede het bewijs van een huurbetaling in januari 2014. Weliswaar lijken afschriften van creditcardbetalingen de bewering van X te staven, maar de inspecteur stelt met succes dat X in 2015 diverse Nederlandse toeslagen ontving en dat deze nooit zijn terug betaald, ook niet toen X zich in het kader van de onderhavige procedure op het standpunt stelde dat hij op 17 december 2015 zijn hoofdverblijf niet in Nederland zou hebben. Zo X al mocht menen dat de getuigenis van een ex-vriendin hem had kunnen helpen, dan had hij haar op de zitting als getuige moeten meebrengen. Het beroep van X is ook voor het overige ongegrond. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).
Wetsartikelen:
Algemene wet inzake rijksbelastingen 4
Algemene wet inzake rijksbelastingen 67c
Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 37
Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 34
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Instantie: Hoge Raad
Editie: 3 juni