Rechtbank Gelderland oordeelt dat de gebreken in de administratie zo ernstig zijn dat de sanctie van omkering en verzwaring van de bewijslast is gerechtvaardigd. Aangezien de gebreken onherstelbaar zijn, is er geen aanleiding om de heer X een nieuwe termijn te gunnen.
De heer X exploiteert twee ondernemingen in de vorm van een eenmanszaak, gericht op (1) het verlenen van (belasting)advies en het verzorgen van de administratie en (2) assurantiebemiddeling en –advies. Bij een boekenonderzoek wordt geconstateerd dat er geen urenadministratie is, zodat niet controleerbaar is welke omzet per cliënt en per activiteit is gerealiseerd. Zakelijke klanten krijgen alleen een - niet doorlopend genummerde - factuur als zij er om vragen. Bovendien verklaart X een achterstand van vijf jaar bij het factureren te hebben. Uit een derdenonderzoek blijkt dat de contante ontvangst van € 400 van een zakelijke klant niet in de kasadministratie van X is geboekt. In geschil is of terecht een informatiebeschikking is genomen.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de gebreken in de administratie zo ernstig zijn dat de sanctie van omkering en verzwaring van de bewijslast is gerechtvaardigd. Aangezien de gebreken onherstelbaar zijn, is er geen aanleiding om de heer X een nieuwe termijn te gunnen. X stelt vergeefs dat het verzorgen van belastingaangiften slechts een bijkomende service van hem is. De plicht om tijdig facturen uit te reiken, is namelijk een wettelijke verplichting en het moeten bijhouden van verrichte werkzaamheden volgt uit art. 34 Wet OB 1968. Grote stelposten in het kasboek verhinderen voorts dat de werkelijke kasstroom goed wordt geregistreerd. De vraag of de theoretische omzetberekening van de inspecteur juist is, kan in deze procedure niet worden getoetst. Het beroep van X is ongegrond.
Wetsartikelen:
Wet op de omzetbelasting 1968 34
Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting, Omzetbelasting
Instantie: Rechtbank Gelderland
Editie: 2 januari