De Belastingdienst richt op korte termijn een digitaal loket in waar agrariërs terecht kunnen met vragen over hun individuele fiscale positie. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer over de terugkoppeling van het gesprek met fiscale adviseurs uit de agrarische sector.

De komende tijd gaat een gezamenlijke taskforce de aangedragen fiscale belemmeringen voor deelname van veehouders aan vrijwillige stoppersregelingen nader onderzoeken. Waar nodig worden mogelijke beleidsopties uitgewerkt.

Kanttekening hierbij is dat het bieden van een specifiek en gericht fiscaal voordeel aan veehouders, die gebruikmaken van een beëindigingsregeling, staatssteun is. Met de aankomende subsidieregelingen Lbv-plus en Lbv wordt al maximaal de ruimte binnen de geldende staatssteunkaders gezocht. Een specifieke en gerichte fiscale maatregel is daardoor veelal niet mogelijk. Van Rij benadrukt dat het uitgangspunt blijft dat iedere ondernemer belasting is verschuldigd over de gemaakte stakingswinst.

In bijlage 1 bij de brief worden de fiscale knelpunten benoemd. Bijlage 2 is een notitie van de werkgroep fiscale aspecten RPAV-1 c.q. MGA-1. RPAV-1 en MGA-1 zijn eerder lopende subsidieregelingen. In de notitie worden verschillende vragen behandeld in het kader van de IB, OB, OVB en SW. 

Het onderzoek van de taskforce moet gereed zijn voor publicatie van de genoemde beëindigingsregelingen Lbv-plus en Lbv. Dit is naar verwachting in april 2023, afhankelijk van de notificatieprocedure in samenwerking met Brussel.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Dossiers: Agro

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 20 februari

Focus: Focus

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

Carrousel: Carrousel

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen