Na een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) heeft de Staatssecretaris van Financiën documenten vrijgegeven over het Afgezonderd Particulier Vermogen (APV)-regime.
Tot de openbaar gemaakte documenten behoren het kwalificatieschema Nederlandse stichtingen, memoranda en diverse notulen. Het document ‘Praktijkhandreiking APV’s’ bevat alle relevante informatie over APV’s in de periode 2010 tot 2018. Daarnaast zijn er de verslagen van overleggen in de jaren 2019 tot 2021. Verder zijn er nog enkele memo’s aangetroffen en is er studiemateriaal.
In de APV-bijeenkomsten wordt voornamelijk aandacht besteed aan de bespreking van concrete casus. Vanwege de fiscale geheimhoudingsplicht is de informatie over deze casus onleesbaar gemaakt.
De Belastingdienst biedt in twee situatie via schottenovereenkomsten de mogelijkheid om onder het APV-regime uit te komen:
1. zgn. lid 6-gevallen (d.w.z. de erfgenamen moeten slagen in het zware tegenbewijs) en
2. in gevallen waarin minder dan 10% een particulier belang wordt gediend.
Diverse gevraagde documenten zijn al openbaar. De staatssecretaris verwijst naar twee eerdere Wob-verzoeken die betrekking hadden op APV’s. Het gaat om het WOB-besluit van 20 augustus 2020 en dat van 11 februari 2015.
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting, Schenk- en erfbelasting
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 23 februari
Carrousel: Carrousel