De Hoge Raad oordeelt dat het beroep van X op het rechtszekerheidsbeginsel niet zonder meer slaagt. De btw-vrijstelling is namelijk alleen dan van toepassing als X geen btw in aftrek heeft gebracht voor goederen en diensten die aan de verkoop moeten worden toegerekend.

A bv maakt onderdeel uit van belanghebbende, X, een fiscale eenheid voor de btw. Op 1 juli 2008 levert A bv percelen grond aan C bv, een projectontwikkelaar. C bv betaalt € 4,8 mln voor de onroerende zaak, en verder nog € 3 mln aan goodwill. Voor deze transactie voldoet X geen btw op aangifte. De inspecteur is van mening dat sprake is van een bouwterrein en dat wel btw is verschuldigd. Hij legt daarom een btw-naheffingsaanslag op aan X.

De Hoge Raad oordeelt dat het hof terecht heeft vastgesteld dat sprake is van een bouwterrein. Dat nog een restant bebouwing aanwezig is, doet daar niet aan af. Vervolgens stelt de Hoge Raad vast dat X er terecht op wijst dat de levering van de onroerende zaak volgens de stand van de jurisprudentie op dat moment, 1 juli 2008, niet als de levering van een bouwterrein werd aangemerkt. Dat dit is veranderd door de latere jurisprudentie van het Hof van Justitie EU, doet daar volgens de Hoge Raad niet aan af.

De Hoge Raad is het echter niet met X eens dat haar beroep op het rechtszekerheidsbeginsel zonder meer slaagt. Volgens de Hoge Raad is namelijk nog wel van belang of X voorbelasting in aftrek heeft gebracht voor goederen en diensten die aan de verkoop moeten worden toegerekend. Als sprake is van een btw-vrijstelling is aftrek van de voorbelasting namelijk niet mogelijk. De Hoge Raad verwijst de zaak vervolgens naar Hof Den Haag. Hierbij wordt nog opgemerkt dat het hof de stelling van de inspecteur, dat de btw alsnog is verschuldigd op grond van art. 37 Wet OB 1968, moet onderzoeken als X de vrijstelling mocht toepassen.

Lees ook de thema's Onroerend goed: vrijgesteld van btw of toch belast?, De levering van een bouwterrein: btw of overdrachtsbelasting? en Recht op aftrek van de btw; wanneer en hoeveel?.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 37

Wet op de omzetbelasting 1968 11

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting

Instantie: Hoge Raad

Editie: 10 december

31

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen