Hof Amsterdam oordeelt in hoger beroep dat de verdagingsbrief van de inspecteur tijdig (18 februari 2016) op de post is gedaan. De termijn voor het doen van de uitspraak op bezwaar eindigde namelijk op 22 februari 2016. Gegeven de nog niet onherroepelijke informatiebeschikking is ook het tweede beroep niet-ontvankelijk. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 Wet RO).
X bv gaat in bezwaar tegen een Vpb-aanslag. De inspecteur verdaagt de beslistermijn met zes weken. Volgens X bv is deze verdaging te laat en zij gaat in beroep wegens het uitblijven van een uitspraak op het bezwaar. De inspecteur neemt vervolgens een informatiebeschikking, aangezien X bv onvoldoende informatie heeft verstrekt. Op 6 september 2016 gaat X bv opnieuw in beroep wegens het uitblijven van de uitspraak op het bezwaar. Volgens Rechtbank Noord-Holland is het eerste beroep van X bv niet-ontvankelijk omdat haar ingebrekestelling van 8 maart 2016 prematuur was. De beslistermijn voor het doen van uitspraak op bezwaar eindigde namelijk pas op 4 april 2016. Haar tweede beroep is ook niet-ontvankelijk, aangezien de beslistermijn wordt verlengd met de periode tussen de bekendmaking van de informatiebeschikking en het tijdstip waarop deze onherroepelijk wordt. Er is door X bv bezwaar aangetekend tegen de beschikking, zodat deze nog niet onherroepelijk vaststaat. De beslistermijn voor het doen van de uitspraak op bezwaar liep op 6 september 2016 dus nog steeds. X bv gaat in hoger beroep.
Hof Amsterdam (V-N 2019/12.1.7) oordeelt dat de verdagingsbrief van de inspecteur tijdig (18 februari 2016) op de post is gedaan. De termijn voor het doen van de uitspraak op bezwaar eindigde namelijk op 22 februari 2016. X bv stelt vergeefs dat de datum van ontvangst van de brief beslissend is en dat de verdaging gemotiveerd moet worden. De informatiebeschikking is rechtsgeldig, ondanks dat X bv eerder in beroep is gegaan (zie HR 18 december 2015, nr. 15/00453, V-N 2016/2.7). De beroepsfase vangt namelijk niet reeds aan door het indienen van een rechtens (objectief) als niet-ontvankelijk te kwalificeren beroep. Gegeven de nog niet onherroepelijke informatiebeschikking is ook het tweede beroep van X bv niet-ontvankelijk. Het beroep van X bv is ongegrond.
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 Wet RO).
Lees ook het thema Informatiebeschikking: stand van zaken
Wetsartikelen:
Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a
Algemene wet bestuursrecht 7:10
Algemene wet bestuursrecht 6:12
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht
Instantie: Hoge Raad
Editie: 8 juli