Namens de Staatssecretaris van Financiën is een besluit genomen op een WOB-verzoek inzake een intern onderzoek van de Belastingdienst naar de BOR, waaruit blijkt dat in 75% van de onderzochte nalatenschappen over 2017 er voldoende vrije middelen waren om ook zonder BOR de erfbelasting te kunnen betalen.
Het onderzoek is opgesteld in het kader van de bouwstenennotities box 2. Hierin worden voorstellen overwogen om de BOR te versoberen of af te schaffen. Aanleiding hiervoor is onder andere dat het toezicht op de toepassing van de BOR een grote druk legt op de uitvoering van de Belastingdienst.
De onderzoeksvraag voor de bouwstenennotitie BOR luidt: zijn er in bedrijfsopvolgingssituaties bij overlijden voldoende vrije middelen aanwezig om de erfbelasting te voldoen indien de BOR niet zou bestaan? Voor de beantwoording is onder meer aangesloten bij een promotieonderzoek van Mascha Hoogeveen.
In het promotieonderzoek is, door middel van een steekproef van 219 onderzochte nalatenschappen in de periode 2002-2005, aangetoond dat in 69% van die nalatenschappen voldoende vrije middelen waren om de erfbelasting te betalen. Uit het onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat in 75% van de 277 onderzochte nalatenschappen met als jaar van overlijden 2017 er voldoende vrije middelen waren om ook zonder BOR de erfbelasting te betalen.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Schenk- en erfbelasting
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 5 oktober