Rechtbank Gelderland oordeelt dat de ontvanger geen invorderingsrente hoeft te vergoeden voor zover sprake is van administratieve fouten van de gemeente. Nu vaststaat dat daarvan, deels, sprake is, heeft de gemeente in zoverre geen recht op een rentevergoeding.

De gemeente Dinkelland dient voor de jaren 2012-2016 opgaven in en ontvangt bijdragen uit het BTW-compensatiefonds. Om de omvang van het recht op BTW-aftrek en het recht op een bijdrage uit het BCF vast te stellen, past de gemeente een verdeelsleutel (mengpercentage) toe. Door wijzigingen in het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten wordt een nieuwe methodiek voor de berekening van het mengpercentage toegepast en wijzigt het mengpercentage. Verder laat de gemeente ook haar administratie onderzoeken en worden diverse prestaties opnieuw beoordeeld. Ook dit leidt tot correcties voor de Wet OB 1968 en het BCF. In 2020 verstrekt de inspecteur BTW-teruggaven en vergoedt daarbij belastingrente. De gemeente verzoekt de ontvanger vervolgens om vergoeding van invorderingsrente op grond van art. 28c IW 1990 (Irimie-rente) in verband met deze teruggaven. De ontvanger wijst dit verzoek af. Volgens hem is namelijk geen sprake van in strijd met het EU-recht geheven belasting. Rechtbank Gelderland stelt prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie EU. Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het niet in strijd met het EU-recht is dat aan de gemeente Dinkelland geen rente wordt vergoed in verband met de BTW-teruggaaf. Dan is wel van belang dat de gemeente door fouten in haar boekhouding haar recht op BTW-aftrek niet volledig heeft uitgeoefend.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de ontvanger geen invorderingsrente hoeft te vergoeden voor zover sprake is van administratieve fouten van de gemeente. Nu vaststaat dat daarvan, deels, sprake is, heeft de gemeente in zoverre geen recht op een rentevergoeding. Verder bestaat volgens de rechtbank ook geen recht op een rentevergoeding voor zover de teruggaven betrekking hebben op de toepassing van de gewijzigde verdeelsleutel. Het initiatief voor het afstemmen van de oorspronkelijke verdeelsleutel ligt namelijk bij de gemeente. Zij heeft de methodiek en de berekening van de percentages slechts aan de inspecteur voorgelegd. Het gelijk is aan de ontvanger.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Invorderingswet 1990 28c

Instantie: Rechtbank Gelderland

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting, Invordering, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Editie: 13 augustus

Informatiesoort: VN Vandaag

303

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen