Rechtbank Noord-Holland beslist dat een BN-er die als trouwambtenaar rechtstreeks aan bruidsparen presteert 21% btw verschuldigd is. X bv, van waaruit de BN-er zijn activiteiten verricht, is geen overheidslichaam en verricht zijn dienst ook niet als uitvoerend artiest.
X bv verleent diensten aan bruidsparen. Enig aandeelhouder A is een bekende Nederlander. Als een bruidspaar kiest voor A als trouwambtenaar moet het bruidspaar leges aan de gemeente betalen. Daarnaast sluit het bruidspaar een overeenkomst met X bv, en betaalt een vergoeding rechtstreeks aan X bv. X bv noch A ontvangen een vergoeding van de gemeente. X bv heeft over de maand oktober 2018 voor de werkzaamheden als trouwambtenaar omzetbelasting afgedragen tegen het algemene tarief.
Rechtbank Noord-Holland beslist dat in dit geval geen sprake is van een niet-belaste overheidshandeling. Uit HvJ C-174/14 (V-N 2015/57.13) blijkt dat een persoon die zelfstandig handelingen verricht die tot de overheidsbevoegdheden behoren, zonder dat deze persoon in de overheidsorganisatie is opgenomen, geen publiekrechtelijk lichaam is. Eiseres is een privaatrechtelijk rechtspersoon die autonoom handelt ten opzichte van de Nederlandse overheid en is daarom geen openbaar lichaam. De vergoeding wordt veeleer betaald vanwege het feit dat A een bekende Nederlander is, dan voor het sluiten van het huwelijk zelf.
Ook is er geen sprake van handelen als uitvoerend kunstenaar, aldus de rechtbank. Er is namelijk sprake van het voorbereiden en houden van een voordracht, gevolgd door het sluiten van een huwelijk. Dit is een samengestelde prestatie, die als sui generis-prestatie moet worden aangemerkt. Deze prestatie kan niet als dienst door een uitvoerend kunstenaar worden aangemerkt. Volgens de rechtbank zijn de activiteiten inhoudelijk vergelijkbaar met die van een reguliere goed voorbereide trouwambtenaar. Hoewel de vergoeding vooral wordt betaald vanwege de bekendheid van de BN-er als persoon, kan het formele deel van de activiteit, het sluiten van het huwelijk, niet als bijkomend worden beschouwd.
Wetsartikelen:
Wet op de omzetbelasting 1968 9
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Omzetbelasting
Instantie: Rechtbank Noord-Holland
Editie: 3 maart