Rechtbank Gelderland oordeelt op grond van de tekst van het Vastgoedbesluit dat de verhuur van de vakantiewoning is belast met BTW, waardoor X recht heeft op aftrek van de BTW op de verbouwings- en inrichtingskosten.

X is de personal holding van A. X koopt in 2020 een woning. Deze woning laat X uitbreiden, verbouwen, volledig opnieuw inrichten en meubileren. Het periodieke onderhoud van de tuin besteedt X extern uit. In 2021 tekenen X en A een huurovereenkomst op grond waarvan X de gemeubileerde vakantiewoning voor een periode van 1 jaar verhuurt aan A. Tijdens deze huurperiode heeft A het exclusief recht om de vakantiewoning te gebruiken wanneer hij dat wilt. Daarom is de woning niet beschikbaar voor anderen om te huren. Ook na afloop van dat jaar is dit feitelijk zo gebleven. A verklaart dat hij in de periode van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2022 in totaal 32 dagen in de woning verblijft. Regelmatig verblijft A een lang of kort weekend in de woning, maar ook een aantal keer een deel van een week en een keer twee weken in de zomer. In geschil is of X recht heeft op de teruggaaf van de BTW op de kosten van de verbouwing en inrichting van de woning.

Rechtbank Gelderland oordeelt op grond van de tekst van het Vastgoedbesluit (V-N 2013/54.15) dat de verhuur van de vakantiewoning is belast met BTW, waardoor X recht heeft op aftrek van de BTW op de verbouwings- en inrichtingskosten. De verhuur valt onder de zogenoemde short-stay-uitzondering van art. 11 lid 1 letter b onder 2 Wet OB 1968. De tekst van het Vastgoedbesluit geeft aan dat in de situatie waarin de huurder het middelpunt van zijn maatschappelijke leven niet naar de woning verplaatst, de duur van het feitelijke verblijf doorslaggevend is voor de BTW-gevolgen. Dit geldt ook in de situatie waarin de huurovereenkomst is gesloten voor een periode van langer dan zes maanden.

Lees ook het thema Onroerend goed: vrijgesteld van btw of toch belast?

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 9

Wet op de omzetbelasting 1968 11

Instantie: Rechtbank Gelderland

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 1 februari

Informatiesoort: VN Vandaag

852

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen