FSV bevatte een verzameling van signalen met een verschillende oorsprong, zoals bijvoorbeeld klikmeldingen van Meld Misdaad Anoniem, signalen van gemeenten of UWV of meldingen bij het Meldpunt Slachtoffers Fraude. Er werden niet alleen signalen van mogelijke risico’s in een aangifte of mogelijke fraude geregistreerd.
PwC onderzoekt de effecten van het gebruik van FSV op burgers en bedrijven. Daarbij kijkt PwC ook naar de oorsprong van signalen. Het streven is om het onderzoek in september 2021 af te ronden. Ook doet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoek naar het gebruik van FSV door de Belastingdienst.
Daarnaast is de Belastingdienst bezig met de vormgeving van een tijdelijk organisatieonderdeel om onder meer op individueel niveau in kaart te brengen of de registratie in FSV onterechte gevolgen heeft gehad en burgers hierover te informeren. Er wordt ook al nagedacht over oplossingen. Als daar op basis van de onderzoeken aanleiding toe blijkt te zijn, wordt eventueel onrechtmatig handelen zo snel mogelijk rechtgezet.
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Belastingrecht algemeen
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 21 juni