Ook na de opheffing van het handhavingsmoratorium wordt de communicatie-inzet voortgezet en waar nodig geïntensiveerd. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om meer sectorgerichte communicatie om verduidelijking en bewustwording over het belang van de juiste arbeidskwalificatie te bevorderen per doelgroep. Dat antwoordt Staatssecretaris Van Oostenbruggen in antwoord op Kamervragen van de leden Van Vroonhoven en Van Oostenbruggen (beiden NSC).

Op basis van het arbeidsrecht en de jurisprudentie van de Hoge Raad vindt de beoordeling van een arbeidsrelatie plaats op basis van ‘alle omstandigheden van het geval in onderling verband bezien’. Met het Deliveroo-arrest (V-N 2023/15.6) heeft de Hoge Raad voor het eerst een overzicht gegeven van feiten en omstandigheden die in ieder geval een rol kunnen spelen. Dit is zowel voor de Belastingdienst als de markt behulpzaam bij de beoordeling. Dit is de reden dat deze feiten en omstandigheden op de website zijn opgenomen. Op www.hetjuistecontract.nl kunnen gebruikers op een eenvoudige manier kennisnemen van informatie over het kwalificeren van arbeidsverhoudingen. Werkenden en opdrachtgevers wordt vervolgens opgeroepen om samen in gesprek te gaan om tot de juiste kwalificatie te komen.

De webmodule vraagt alle elementen uit het Deliveroo-arrest uit. Doordat de vragen worden gesteld aan de opdrachtgever, worden slechts beperkt vragen gesteld over het ondernemerschap van de werkende buiten de specifieke arbeidsrelatie om. Aan de webmodule kan geen zekerheid worden ontleend.

Er zijn prejudiciële vragen aan de Hoge Raad gesteld in een zaak tussen Uber en FNV. Daarin wordt specifiek gevraagd hoe zwaar het ondernemerschap van de werkende moet meewegen bij de kwalificatie van een arbeidsrelatie (V-N 2023/52.4).

Wetsartikelen:

Burgerlijk Wetboek Boek 7 7:610a

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Arbeidsrecht, Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 20 december

Informatiesoort: VN Vandaag

490

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen