A-G IJzerman is van mening dat een belastingaanslag en vergrijpboete opgelegd kunnen worden aan een inmiddels ontbonden samenwerkingsverband.

Belanghebbende, vof X, exploiteerde in het jaar 2009 een agrarisch loonbedrijf. Per 31 december 2009 is vof X ontbonden. Vof X stelde aan diverse werknemers auto's ter beschikking voor de uitoefening van hun werkzaamheden. Naar aanleiding van een boekenonderzoek concludeert de inspecteur dat vof X ten onrechte de inhouding van loonheffing achterwege heeft gelaten voor het privégebruik daarvan. Ook zou vof X over het jaar 2009 bovenmatige onbelaste reiskostenvergoedingen aan haar werknemers hebben verstrekt en zijn volgens de inspecteur niet alle uren verantwoord. Naar aanleiding van deze bevindingen wordt de in geschil zijnde naheffingsaanslag loonheffingen over het jaar 2009 opgelegd met een vergrijpboete. Vof X komt in beroep. Volgens Rechtbank Den Haag is het beroep tegen de naheffingsaanslag ongegrond. De boete wordt wel verminderd tot op 10% overeenkomstig het door de inspecteur op de zitting ingenomen standpunt. Het hoger beroep van vof X wordt ook ongegrond verklaard. Naar aanleiding van het beroep in cassatie van vof X heeft Advocaat-Generaal (A-G) IJzerman een conclusie genomen.

De A-G adviseert de Hoge Raad het beroep in cassatie van vof X ongegrond te verklaren. Het is mogelijk, en zelfs aangewezen, om een belastingaanslag op te leggen aan een inmiddels ontbonden rechtspersoon of samenwerkingsverband (zoals in casu vof X). De belastingaanslag is niets anders dan de formalisering van een belastingschuld welke materieel is ontstaan gedurende haar bestaan. Wat de vergrijpboete betreft stelt vof X zich kennelijk op het standpunt dat de vennoten, nu de boete is opgelegd aan de thans ontbonden vof X, in de onmogelijkheid zouden verkeren zich tegen deze boete te verdedigen. Dit zou in strijd zijn met artikel 6 EVRM. Volgens de A-G is dit niet het geval omdat een vergrijpboete wordt opgelegd bij voor bezwaar vatbare beschikking. Betwisting van de boete is dus mogelijk.

Lees ook het thema Verzuim- en vergrijpboetes: een kwestie van verschil.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de loonbelasting 1964 13bis

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 6

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67f

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting, Europees belastingrecht

Instantie: Hoge Raad (Advocaat-Generaal)

Editie: 19 mei

5

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen