Een juiste vaststelling en toekenning van een toeslag is complex en niet altijd goed mogelijk als sprake is van een mogelijke partner in het buitenland. Vanaf het moment van invoering van de alleenstaande-ouderkop (alo) is gezocht naar oplossingen en zijn maatregelen genomen om het toeslagpartnerschap beter te kunnen vaststellen om daarmee onterechte toekenning van een Alo-kop te voorkomen. Dit antwoorden staatssecretaris Van Huffelen en minister Koolmees op vragen van de Tweede Kamerleden Slootweg en Omtzigt (beiden CDA) over het te veel uitkeren van kindgebonden budget aan arbeidsmigranten.

In 2015 is onder meer een tijdelijke oplossing, de zogenaamde verwantschapsquery, ontwikkeld. Deze informatie-uitwisseling tussen de SVB en de Belastingdienst/Toeslagen is behulpzaam maar is niet sluitend en biedt geen structurele oplossing. Het proces van verrekening van de buitenlandse bijslagen en het controleren van partnergegevens in het buitenland is uitermate complex voor zowel de Belastingdienst/Toeslagen als de burger en past niet goed binnen de systematiek van Belastingdienst/Toeslagen. Verbeteringen en oplossingen zijn niet makkelijk te realiseren en vergen een ingrijpende wijziging van werkprocessen.

Onlangs is de site van de Belastingdienst/Toeslagen aangepast zodat arbeidsmigranten beter de weg kunnen vinden in het registeren van de partner in het buitenland. Ook wordt op korte termijn de informatievoorziening aan arbeidsmigranten op de site WorkinNL.nl uitgebreid. In meer algemene zin zet het kabinet in op een verbetering van de registratie in de BRP van niet-ingezetenen, waaronder arbeidsmigranten.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 31 mei

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen