Hogere inkomens dragen geen groter deel van hun inkomen af aan belastingen dan lagere inkomens. De overheid zorgt vooral voor herverdeling via de uitgaven. Lagere inkomens profiteren meer van de collectieve uitgaven dan hogere inkomens. De totale belastingdruk is ongeveer gelijk voor de midden- en hogere inkomens. De bovenste 1% van de huishoudens betaalt gemiddeld minder belasting dan de overige huishoudens. Deze CPB-studie vindt relatief minder herverdeling dan eerdere studies naar ongelijkheid, doordat meer overheidsuitgaven en belastingen worden meegenomen.
Inhoudsopgave van deze editie
Verschillende activiteiten geen bron van inkomen
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat objectief gezien de rozenkwekerij en webshop geen bron van inkomen vormen en dat geen sprake is van een onderneming.
Bij verhuur deel van eigen woning zijn verhuurinkomsten ook belast
Hof Amsterdam oordeelt dat ook de huurinkomsten die X geniet in verband met de verhuur van een deel van haar eigen woning zijn belast op grond van art. 3.113 Wet IB 2001. Daarbij verwijst het hof naar het arrest van de Hoge Raad van 18 september 2020.
75% boetes voor gebruik van valse giftkwitanties
Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat uit het FIOD-onderzoek volgt dat X zelf direct contact zocht met het bestuur van de ANBI-stichting om de valse kwitanties te ontvangen. Er zijn opzettelijk valse kwitanties gebruikt, zodat de boetes passend en geboden zijn.
Herzieningsverzoek niet-ontvankelijk omdat het te laat is ingediend
Hof Amsterdam verklaart het verzoek tot herziening van zijn uitspraak van 21 december 2017 niet-ontvankelijk omdat het te laat is ingediend.
Gerelateerde artikelen
Zes maanden celstraf voor Peter Gillis om belastingfraude
De rechtbank in Den Bosch heeft Peter Gillis veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Dat gebeurde in een zaak waarin de realityster en vastgoedondernemer werd verdacht van onder meer het jarenlang plegen van belastingfraude.
Geen te hoge CO2-uitstoot door nieuwe meetmethode (art. 81 Wet RO)
Hof Den Haag oordeelt dat X niet aannemelijk maakt dat het enige verschil tussen de referentievoertuigen en de onderhavige auto de CO2-uitstoot is en dit het uitsluitende gevolg is van een verschil in meetmethode. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
FNV wil af van 'buffelboete' voor 700.000 Nederlanders
Volgens vakbond FNV zijn zo'n 700.000 Nederlanders met een laag inkomen sinds januari de dupe van wat zij de 'buffelboete' noemen: een belastingverzwaring voor mensen die werken in onder meer callcenters, winkelketens, apotheken, kraamzorg en kinderopvang. Dat schrijft het AD.
Amsterdam opent meldpunt voor problemen door importheffingen
De gemeente Amsterdam heeft een meldpunt geopend voor bedrijven die in de problemen zijn gekomen of problemen verwachten door de Amerikaanse importheffingen. Hiermee wil de gemeente zo snel mogelijk de gevolgen van de heffingen in kaart brengen.
Aankomend bondskanselier Merz presenteert coalitieakkoord met belastingverlagingen
De Duitse christendemocraten en sociaaldemocraten zijn het eens geworden over een regeerakkoord voor hun coalitie. De leider van de christendemocratische CDU/CSU, Friedrich Merz, zei bij de presentatie van "de sterke plannen" dat hij verwacht dat de partijleden of -besturen het akkoord zullen steunen. Hij wordt naar verwachting begin mei 2025 bondskanselier.
Realistisch ramen geen oplossing voor financiële dekking
In de zoektocht naar financiële dekking voor de politieke ambities en financiële tegenvallers van het kabinet-Schoof zien NSC en BBB grote kansen in het realistischer ramen van de uitgaven en inkomsten van de overheid.
Fiscalist Maiko van Bakel: ik schrijf omdat ik iets in beweging wil zetten of veranderen
"Ik heb fiscale economie gestudeerd, maar ik zeg altijd dat ik fiscalist ben", zegt Maiko van Bakel. "Ik voel me net zoveel jurist als econoom. Wat mij heeft aangesproken in de studie is de sterke verbinding tussen economie en recht. En het is een heel mooie combinatie."
Percentage 'dubbele petten' onder de fiscale hoogleraren iets gedaald
Het percentage 'dubbele petten' onder de belastinghoogleraren is iets gedaald (naar 71 procent) ten opzichte van begin 2021 maar 'het percentage is nog steeds erg hoog'. Dat schrijft hoogleraar belastingrecht Jan Vleggeert op basis van een nieuwe telling van de Universiteit Leiden. De lijst bestaat nu uit 68 fiscale hoogleraren en hun nevenfuncties.