De heer X (belanghebbende) is in 2006 enig bestuurder van een bv, die een gordijnenconfectieatelier exploiteert. De bv stelt de ontvanger op 20 juli 2006 per brief in kennis van haar onmacht om de loonbelasting over mei 2006 te betalen. In 2007 gaat de bv failliet. In geschil is of X terecht door de ontvanger aansprakelijk is gesteld voor de belastingschulden van de bv. Rechtbank 's-Gravenhage stelt de ontvanger in het gelijk. Hof 's-Gravenhage oordeelt dat de melding van 20 juli 2006 te laat is geschied en dus niet rechtsgeldig is. De ontvanger was ook niet op andere wijze op de hoogte van de betalingsonmacht. De Hoge Raad (21 september 2012, nr. 11/04755, V-N 2012/50.22) oordeelt dat het hof het doorlopende en doorwerkende karakter van een melding van betalingsonmacht heeft miskend. Als algemeen uitgangspunt heeft te gelden dat de bv niet steeds opnieuw melding hoeft te doen van betalingsonmacht. Voor latere tijdvakken – en niet alleen voor de loonbelasting - kan de melding dus wel tijdig zijn geweest. Volgt verwijzing. Hof Amsterdam oordeelt dat X niet aansprakelijk is voor de loon- en omzetbelasting die is nageheven over de maanden juni tot en met december 2006. Niet meer in geschil is namelijk dat de vereiste melding van betalingsonmacht voor deze tijdvakken wel tijdig is gedaan. De ontvanger maakt vervolgens niet aannemelijk dat het niet betalen van de belastingen het gevolg is van aan X te wijten kennelijk onbehoorlijk bestuur. De ontvanger stelt daartoe vergeefs dat X het faillissement van de bv zelf heeft aangevraagd, samen met zijn broer betrokken was bij een nieuwe bv en dat X voorbereidingen trof om de onderneming daarin voort te zetten. De curator heeft deze gang van zaken namelijk voorgelegd aan de voorzieningenrechter, die op voorhand oordeelde dat het handelen van X niet was aan te merken als kennelijk onbehoorlijk bestuur. De aansprakelijkstelling is voor het overige wel terecht. Het hoger beroep van X is deels gegrond.
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
Vanaf 2027 verbetering rechtsbescherming bij geschillen over uitstel van betaling en kwijtschelding
Vanaf 1 januari 2027 krijgt de ontvanger de bevoegdheid om bij beschikking uitstel van betaling en kwijtschelding van belastingschulden te verlenen. Dergelijke beschikkingen worden dan voor bezwaar vatbaar gemaakt.
Aanmaningskosten terecht in rekening gebracht aan in buitenland wonende belastingplichtigen
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de aanmaningskosten voor navorderingsaanslagen IB/PVV 2008-2012 terecht in rekening zijn gebracht aan de in het buitenland wonende X en Y. De rechtbank verwerpt het standpunt dat de Nederlandse wet- en regelgeving niet van toepassing is.
Vervolgingskosten dwangbevel niet disproportioneel
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de vervolgingskosten van € 10.566 voor een dwangbevel niet disproportioneel zijn. De rechtbank verwerpt het standpunt van X dat de kosten onredelijk hoog zijn en niet in verhouding staan tot de latere betaling.
Geen disculpatie van inlener na faillissement uitzendbureau (art. 81 Wet RO)
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X BV als inlener niet de vereiste zorgvuldigheid heeft betracht en dus verwijtbaar heeft gehandeld. Zij is daarom terecht aansprakelijk gesteld. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Standpunt Kennisgroep invordering & civiel recht ingetrokken vanwege nieuw arrest Hoge Raad
Het standpunt van de Kennisgroep invordering & civiel recht over verlenging van de verjaring door uitstel verleend aan de aansprakelijkgestelde (KG:207:2024:3, V-N 2024/20.21) is ingetrokken.
Aansprakelijkheid vervalt door verjaring van belastingschuld
De Hoge Raad oordeelt dat het aan X als de aansprakelijkgestelde verleende uitstel van betaling geen betrekking heeft op de belastingschuld maar op de aansprakelijkheidsschuld. Het uitstel is daarom niet van invloed op de verjaringstermijn van de belastingschuld.
Aanvraag 'Verklaring betalingsgedrag' voortaan ook online mogelijk
Het is voortaan mogelijk online een 'Verklaring betalingsgedrag' aan te vragen, meldt de Belastingdienst. Jaarlijks worden zo’n 50.000 aanvragen verwerkt via de post. Dit proces gaat met online aanvragen sneller en verkleint de kans op fouten.
Economen verwachten verdere groei aantal faillissementen in 2025
Het aantal faillissementen in Nederland zal dit jaar verder stijgen, verwachten economen Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO en Hugo Erken van RaboResearch. Maandag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat bijna 4300 bedrijven vorig jaar failliet werden verklaard, 30 procent meer dan in 2023 en het hoogste aantal in acht jaar.