Zodra het richtlijnvoorstel voor bestrijding misbruik doorstroomvennootschappen van de EC verschijnt, wordt bekeken hoe dit voorstel zich verhoudt met bestaande wet- en regelgeving, reeds gedane voorstellen en de uitkomsten van het rapport van de Commissie doorstroomvennootschappen.
Ten aanzien van het nieuwe voorstel Business in Europe: Framework for Income Taxation (BEFIT), dat de EC in 2023 wil presenteren, schrijft Vijlbrief dat de EC heeft aangegeven BEFIT als één pakket te zien van vennootschapsbelastingregels voor de EU, op basis van een gemeenschappelijke heffingsgrondslag en de verdeling van winsten tussen lidstaten volgens een formule (formuletoerekening), voortbouwend op de Inclusive Framework-akkoorden over pijlers 1 en 2.
Verder is uit onderzoek gebleken dat de introductie van een extra aftrek in de vorm van een (unilaterale) vermogensaftrek in de vennootschapsbelasting voor een meer gelijke behandeling van eigen vermogen en vreemd vermogen in potentie nieuwe mogelijkheden biedt tot belastingontwijking door internationale mismatches te creëren. Dit risico wordt kleiner als een vermogensaftrek in zoveel mogelijk landen tegelijk wordt ingevoerd, waarbij aandacht wordt besteed aan een gemeenschappelijke grondslag en een uniform tarief.
In de begeleidende brief geeft de staatssecretaris aan dat het niet in de rede ligt voor lidstaten om te reageren op een openbare raadpleging. Het kabinet reageert daarom niet op de openbare raadpleging door de EC inzake bestrijding van het gebruik van brievenbusmaatschappijen en constructies voor belastingdoeleinden.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 16 november