Het demissionair kabinet heeft besloten belastingmaatregelen die eerder zijn genomen vanwege de coronacrisis, te verlengen. Zo wordt het bijzonder uitstel van betaling automatisch verlengd tot einde 2021 (was 1 oktober 2021). Ondernemers die niet eerder bijzonder uitstel hebben aangevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen opnieuw bijzonder uitstel aanvragen.
Daarnaast blijft het lage tarief van de invorderingsrente nog een half jaar langer op 0,01%. Daarna gaat de rente stapsgewijs naar het oude niveau van 4%. Dit betekent dat op 1 juli 2022 het percentage invorderingsrente naar 1% gaat en op 1 januari 2023 naar 2%, om vervolgens in twee stappen uit te komen op 4% op 1 januari 2024.
Het nu verlengde uitstel van betaling geldt voor alle belastingen die op grond van het Besluit noodmaatregelen coronacrisis (V-N 2021/43.5) voor uitstel in aanmerking komen, en waarvan de uiterste betaaldatum voor 1 februari verstrijkt. Deze belastingschuld wordt opgeteld bij de belastingschuld die vanaf 1 oktober 2022 in 60 maanden moet worden afgelost. Het verlengde uitstel geldt alleen voor belastingschulden die nog niet zijn voldaan.
De overeenkomsten met België en Duitsland over de behandeling van thuiswerkdagen onder de belastingverdragen zijn momenteel verlengd tot en met 31 december 2021. Gelet op de aanscherpingen zal Nederland België en Duitsland benaderen voor een verdere verlenging van deze overeenkomsten.
Lees ook het Dossier Coronavirus over alle fiscale noodmaatregelen.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Invordering, Belastingrecht algemeen, Internationaal belastingrecht
Dossiers: Corona
Regelgevende instantie: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Editie: 30 november
Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief