De 48 forfaitaire regelingen die in 17 verschillende wetten de belastingheffing moeten vereenvoudigen, worden door de staatssecretaris van Financiën niet, zoals afgesproken, periodiek geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. Het kabinet voldoet niet aan de evaluatieplicht. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Kabinet noch parlement weet of dit fiscaal instrument hierdoor nog wel de werkelijkheid benadert - een van de doelstellingen van forfaits. Forfaits zijn in de belastingwetten vastgelegd en bedoeld om (groepen) belastingplichtigen een vaste waarde toe te kennen bij genoten voordeel of geleden nadeel. De helft van 48 bestaande forfaits zijn sinds 2010 niet meer geactualiseerd, terwijl de regelgeving voorschrijft dat zulke regelingen ten minste eens in de zeven jaar worden geëvalueerd. Veel forfaits die gebruikt worden sinds de Wet IB 2001 is ingevoerd, zijn sindsdien nooit meer bijgesteld. Zes forfaits, voornamelijk in de Successiewet, zijn zelfs sinds 1980 niet meer geactualiseerd. Toch zijn de relevante omstandigheden sindsdien gewijzigd.

Efficiënt werken door de Belastingdienst is een van de belangrijkste redenen om forfaits in te zetten. De Staatssecretaris van Financiën erkent in een reactie op het onderzoek van de algemene rekenkamer dat er niet periodiek geëvalueerd wordt en dat het actualiseren noodzakelijk is. De staatssecretaris heeft een nader onderzoek toegezegd, waarvan de resultaten begin 2020 naar het parlement worden gezonden.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Algemene Rekenkamer

Editie: 27 juni

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen