De Staatssecretaris van Financiën heeft zijn Fiscale vereenvoudigingsbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. Ideeën vanuit de praktijk over vereenvoudigingen stelt hij erg op prijs.

In zijn Fiscale vereenvoudigingsbrief, gericht aan de Tweede Kamer, stelt de Staatssecretaris van Financiën dat als er geen rem gezet wordt op verdergaande complexiteit en er geen stappen gezet worden naar een eenvoudiger belastingstelsel, de kans op incidenten rondom belastingen en toeslagen in de toekomst toeneemt. Als bijlage bij de brief verstrekt hij een lijst van zijn top 20 van gecompliceerde regelingen die problematisch uitvoerbaar zijn.

Volgens de staatssecretaris worden met de voorgestelde vereenvoudigingsmaatregelen in het pakket Belastingplan 2017 concrete stappen gezet op de weg naar vereenvoudiging voor burgers, bedrijven en Belastingdienst. Een deel van de vereenvoudigingsvoorstellen vloeit voort uit de eerder gehouden externe consultatie en een deel betreft een oplossing voor de problematisch uitvoerbare regelingen. De komende tijd zullen kleinere onderwerpen nader onderzocht worden wat kan leiden tot inbreng in toekomstige wetsvoorstellen.

Vereenvoudigingen vragen om politieke keuzes waarbij niet altijd op voorhand gezegd kan worden dat ze voor iedereen positief uitpakken qua koopkracht.

De staatssecretaris streeft ernaar ieder jaar bij het Belastingplan maatregelen te treffen die het belastingstelsel begrijpelijker en beter uitvoerbaar maken. Dit jaar zijn die vereenvoudigingen opgenomen in het wetsvoorstel Fiscale vereenvoudigingswet 2017.

Hij hecht grote waarde aan inbreng vanuit de (uitvoerings)praktijk om verdere stappen te kunnen zetten naar vereenvoudiging van het belastingstelsel. Vandaar de dit jaar gehouden consultatie. In dat kader heeft hij een forse hoeveelheid ideeën ontvangen. Hij is blij met de getoonde betrokkenheid. De inbreng was afkomstig vanuit diverse hoeken: individuele burgers, kleine zelfstandigen, bedrijven en belangenorganisaties. De voorstellen waren heel divers. Ze zijn alle getoetst op budgettaire neutraliteit, op uitvoerbaarheid voor zowel de burger en het bedrijfsleven als de Belastingdienst en op juridische houdbaarheid.

[Nieuwsbron][Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2016

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 26 september

9

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen