Hof Amsterdam oordeelt dat er sprake is van fraus legis. Voor het ten laste van de winst van X bv brengen van de verschuldigde rente zijn namelijk fiscale redenen doorslaggevend geweest. De rente is dan niet aftrekbaar.

Belanghebbende, X bv, en haar gevoegde dochtermaatschappijen, A bv en B bv, worden eind 2010 opgericht om de C-groep over te nemen. Het eerste boekjaar van X bv loopt van 29 november 2010 tot en met 31 januari 2011. In het kader van de overname is op 7 december 2009 aan enkele werknemers van de C-groep een bonus toegekend, onder een aantal opschortende voorwaarden. Op 31 januari 2011 worden de aandelen in Y bv, de tophoudster van de C-groep, voor € 265 mln geleverd aan B bv. X bv brengt het eerste deel van de bonus aan de werknemers van€ 3,3 mln in aftrek in haar VPB-aangifte voor het jaar 2010/2011. De inspecteur is echter van mening dat X bv de bonus niet in aftrek kan brengen. Verder is in geschil of de rente op bepaalde convertible instruments in aftrek kan worden gebracht. Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X bv de bonus in aftrek kan brengen. Ten aanzien van de lening is de rechtbank van oordeel dat er sprake is van een deelnemerschapslening en dat de rente niet aftrekbaar is.

Hof Amsterdam oordeelt dat niet is voldaan aan één van de voorwaarden voor de aanwezigheid van een deelnemerschapslening. Ook is het hof van mening dat de verstrekking van de convertible instruments als zodanig en het door X bv niet (aanstonds) uitoefenen van het recht om de convertible instruments in ledenkapitaal om te zetten niet onzakelijk is. Verder is de rente van 13% over de convertible instruments volgens het hof ook niet onzakelijk. Wel maakt de inspecteur aannemelijk dat er sprake is van fraus legis. Voor het ten laste van de winst van X bv brengen van de over de convertible instruments verschuldigde rente zijn volgens het hof namelijk fiscale redenen doorslaggevend geweest. De rente is dan niet aftrekbaar. Ten aanzien van de bonus merkt het hof op dat deze niet ten laste van de winst van X bv kan worden gebracht. De kosten moeten ten laste van een andere bv komen. De inspecteur heeft ter zitting verklaard dat hij de last in mindering zal brengen van de belastbare winst van deze andere vennootschap, en de belastingaanslag dienovereenkomstig zal verminderen.

Lees ook het thema Eigen vermogen versus vreemd vermogen in de vennootschapsbelasting

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.25

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 8

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Instantie: Hof Amsterdam

Editie: 16 mei

19

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen